BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tartósan inverz az amerikai hozamgörbe

Akár a tengerentúlon is megjelenhetnek a negatív állampapírhozamok a Pimco elemzése szerint, a lapunknak nyilatkozó szakértő azonban ezt nem tartja reálisnak.

 

Történelmi vagy többéves mélyponton vannak a fejlett és fejlődő gazdaságok kötvényhozamai, miközben a nagyjából 14 ezermilliárd dolláros kötvénypiac bő negyedének hozama mínuszos a Bloomberg adatbázisa szerint. Ami a pénzügyi válság előtt még csak egy rövid távú piaci deformációnak tűnt, az ma már természetes jelenség. Az euróövezetben alig akad állam, amelynek adóssága tízéves vagy annál rövidebb lejáraton ne negatív hozammal forogna, a múlt héten először a harmincéves német papír hozama is nulla százalék alá süllyedt.

Az Egyesült Államokban jobb a helyzet, ott még nem mutatkoztak a negatív hozamok, még a legrövidebb, egy-két hónapos időtávon is 2 százalék felett áll a mutató. Ám a tízéves papír a hét elején már csak 1,63 százalékon forgott, ami csaknem hároméves mélypont. A tengerentúlon általános az a jelenség, amely az euróövezetben nem: az inverz hozamgörbe. A három hónapostól tízévesig terjedő időtávon bő két és fél hónapja negatív a szpred.

Fotó: Frank Rumpenhorst/dpa

Ennél hosszabb ideig az elmúlt csaknem negyven évben csak kétszer volt a negatív tartományban a különbözet: a dotcomlufi kipukkadása és a 2008-as pénzügyi válság idején. Az előbbi esetben nagyjából fél évig, az utóbbinál csaknem egy évig volt inverz a görbe, ezeken kívül viszont csak egyszer, 1989 derekán. Kétéves–tízéves futamidőn viszont még pozitív a különbözet: tegnap 12 bázispontos volt, az év eleje óta 11 és 30 bázispont között oldalazik.

E két papír esetében is utoljára a dotcomlufi és a 2008-as válság idején volt negatív előjelű a különbözet. Tehát ha hiszünk abban, hogy a hozamgörbe alakulása válságindikátor, akkor az amerikai piac már kezdi beárazni a recessziót.

A teljes cikket a pénteki Világgazdaságban olvashatja.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.