BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az Európai Központi Bank kamatláb csökkentése pusztító lenne

Az eddiginél mélyebb negatív kamatlábak kilátásai különösen fájdalmasak a Deutsche Bank számára.

A Deutsche Bank: az Európai Központi Bank (EKB) esetleges újabb kamatláb csökkentése romboló mellékhatásokkal járna, írja a CNN.

Christian Sewing, a Deutsche Bank vezérigazgatója a szerdai frankfurti Bankárkonferencián arra figyelmeztette az EKB-t, hogy egy ilyen lépés több bajt okozhat, mint hasznot.

A befektetők és a vállalatok számítanak erre az akcióra, látva a világgazdaság felett gyülekező viharfelhőket. A feldolgozóipar mindenütt csökkenő tendenciát mutat a világon, az Egyesült Államok és Kína közt dúló kereskedelmi háború miatt a fogyasztók is nyugtalanabbak.

Fotó: AFP

Sewing arra is rámutatott, hogy az ilyen akciók tovább növelik a társadalom egyenlőtlenségét, azáltal, hogy csak kivételezett kevesek férnek hozzá olcsó hitelekhez, miközben az átlagos európaiak a negatív kamatlábak miatt éves szinten 145 milliárd eurót (45 ezer milliárd forintot) vesztenek.

Ez még inkább megosztja a társadalmat.

mondta Sewing.

Az eddiginél mélyebb negatív kamatlábak kilátásai különösen fájdalmasak a Deutsche Bank számára, amely a közelmúltban bejelentett egy hatalmas váltást, amely 18 000 munkahely leépítését is magában foglalta.

A bank vállalta, hogy 2022-re 10 százalékkal növeli a bevételeket 25 milliárd euróra (28 milliárd dollár, 7850 milliárd forint), kevés esélyt hagyva a hibáknak és a magasabb költségeknek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.