BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kivárásra játszanak a befektetők

Az arany árfolyamára a geopolitikai feszültség növekedése pozitívan hatott.

Az elmúlt két héten több esemény is történt, amely teljesen összezavarta a képet az olaj piacán, és a befektetők inkább passzivitásba vonultak. Ezt bizonyította, hogy a jelentésköteles nagy befektetők alig reagáltak a szaúdi olajmező elleni váratlan és nagy meglepetést keltő dróntámadásra. Ennek egyrészt az volt az oka, hogy az árfolyam a kereskedés elején alacsony likviditás mellett nagyon elszállt, és 10-15 százalékos ugrást követően a beszállás már egyszerűen nem volt kifizetődő. Sokan nem is tartották a ralit fenntarthatónak a lassuló gazdasági növekedés és az olaj iránti keresletnövekedés visszaesése miatt.

A helyreállításról, a kitermelés közelgő folytatásáról szóló szaúdi bejelentés után tovább csökkent az olajbikák lelkesedése. Jelenleg a piac várakozó helyzetben, 5 dollárral a rali előtti szintek felett várja, lesz-e katonai válaszlépés Iránnal szemben, ami tovább eszkalálná a közel-keleti feszültséget. A WTI lefelé csordogáló árfolyama 50,30–60 dollár, míg a Brent 62,50–63 dollár körüli szinten lelhet majd támaszra, ahol a bikák újra jó beszállási lehetőséget találhatnak.

Az arany árfolyamára a geopolitikai feszültség növekedése pozitívan hatott. A múlt pénteki rali oka az amerikai–kínai kereskedelmi tárgyalások leállása volt, ami ismét elbizonytalanította a befektetőket. Jelenleg a piac a szeptember elején elért 1525 dolláros csúcsot teszteli, amelynek áttörése újra erőt adhatna a sárga nemesfémnek. De egy aranyrali igazán az ezüst és a platina piacán hozhat nagyobb emelkedést. Ha az aranynak nem sikerülne 1525 felett zárnia, és a dollár tovább erősödne, akkor az 1483–1485 dolláros támaszzóna lehet kulcsfontosságú.

A nyerscukor piacán látványos emelkedést láthattunk a napokban, amint a rekordszintre nőtt short pozíciók kezdtek toxikussá válni. A befektetők realizálták nyereségük egy részét, ami felfelé tolta az árakat, noha a fizikai piacon továbbra is túlkínálat van. A rali azonban folytatódhat, ha a cukor márciusi lejárata áttöri a 12,50 centes szintet. Ez további short pozícióik zárására kényszerítené a nagy spekulánsokat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.