BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Korrekció jöhet az arany árfolyamában

Az árupiaci spekulánsok a nyáron rekordalacsony szintre csökkentették nyitott nyersanyagkitettségüket.

Az árupiaci spekulánsok a nyáron rekordalacsony szintre csökkentették nyitott nyersanyagkitettségüket, ám ez lényegesen módosulhat a szeptemberi hangulatváltozás következében. A kockázati étvágy visszatért a tőkepiacokra, ami elsősorban a kereskedelmi háborúval kapcsolatosan újraéledő reményeknek, a csökkenő geopolitikai feszültségeknek és a dollár kisebb mértékű gyengülésének volt köszönhető.

A nyersolaj árfolyama emelkedett, és a WTI-nek sikerült kitörnie a csökkenő trendből, ám továbbra is aránylag szűk, 55 és 60 dollár közötti sávban mozog, és további lényeges ralit nem várhatunk, amíg nem sikerül átlépnie a 60–61 dollár közötti ellenállási szintet. A fundamentumok oldalán, a távolabbi lejáratú olajkontraktusok továbbra is olcsóbbak a promptnál (backwardation) – ez a jelenség általában hiányt jelez a piacon, és felfelé kellene nyomnia az árakat. Ennek ellenére a piaci szereplők aggódnak a jövőt illetően. Az OPEC-en kívüli olajkitermelés (elsősorban az Egyesült Államokban, Brazíliában és Norvégiában) továbbra is növekszik, ami túlkínálatot hozhat az olaj piacára 2020-ban. Ezért elképzelhető, hogy a kartell további termeléscsökkentésre kényszerül majd, ami megadhatná a kellő lökést az áttöréshez.

Az aranynak nem kedvezett a kockázati étvágy növekedése. Bár lényegeset korrigált a múlt héten, továbbra is az 1500 dolláros lélektani szint közelében maradt az árfolyam. A piacokon uralkodó törékeny optimizmusból azonban arra lehet következtetni, hogy jó esély van a további emelkedésre. Ezt például az arany-ETF-ek népszerűsége miatt csökkenő fizikai aranykészlet, a dollárerősödés valószínűleg utolsó fázisa, a kamatok várható csökkenése és nem utolsósorban a kereskedelmi háború miatt fenyegető recesszió is alátámasztja. A piacnak ehhez nem kell feltétlenül megtartania rövid távon az 1500 dolláros szintet, hiszen az arany június óta nagyobb megszakítás nélkül erősödött, és egy nagyobb korrekció most eléggé valószínű.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.