BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megugrott az Alteo árbevétele és eredménye

Az Alteo konszolidált árbevétele 41 százalékkal, 12,8 milliárd forintról 17,9 milliárdra nőtt az első három negyedévben a tavalyi azonos időszakhoz képest, a konszolidált kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredmény (EBITDA) a tavaly őszi 1,1 milliárd forintról 140 százalékos növekedéssel 2,8 milliárdra emelkedett – közölte hétfőn az energetikai szolgáltató és kereskedő vállalat.

Az árbevétel növekedését elsősorban a villamosenergia és földgáz kiskereskedelm, illetve a hő- és villamosenergia-termelés növekedése, valamint a befejeződött beruházások és felvásárlások segítették. Az EBITDA emelkedését főként az energiatermelési és a kiskereskedelmi tevékenység dinamikus növekedése, valamint az Alteo tulajdonába került, Bőny térségben található 25 megawattos (MW) szélerőműpark belépése eredményezte.

Az Alteo felidézte, hogy idén folytatódott a 2017-2019-es stratégiával összhangban álló befektetések tőkeigényes szakasza. A vállalat összesen 20 milliárd forintot meghaladó befektetést, illetve fejlesztést valósított meg az elmúlt három évben.

A 2017 és 2019 közötti beruházási ciklus kiemelt eredményeként említették egyebek mellett, hogy a vállalat megújuló energiát hasznosító erőművi portfóliója hozzávetőleg 45 megawatt kapacitással bővült, a gázmotoros portfólió terén pedig a vállalat kizárólagos tulajdonossá vált a Zugló-Therm Kft.-ben, amely a vállalat szabályozási központjának kiemelten fontos eleme.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Befejeződött az Alteo első, 1,1 milliárd forint teljes költségű K+F+I programja is, amelyre a társaság 500 millió forint támogatást nyert el. A program keretében tavaly augusztusban megkezdte az üzemszerű termelést egy villamosenergia-tároló rendszer, a projekt technikai zárása és elszámolása 2019 második félévében történt meg.

Fontos szolgáltatási szerződéseket is sikerült kötni, meghosszabbították a TVK-Erőmű Kft.-vel a hosszú távú üzemeltetési és karbantartási szerződést, valamint megkötötték az erőmű fő- és segédberendezéseinek élettartam-hosszabbításra vonatkozó vállalkozói szerződést – jelezte az Alteo.

A közlemény szerint a vállalat tőkepiaci szereplése is aktív volt 2019 folyamán, az első félévben a társaság sikeresen, jelentős túljegyzés mellett zártkörű tőkeemelést bonyolított le, majd kötvénykibocsátást is intézményi befektetőknek. Ősszel az Alteo részt vett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) júliusban elindult növekedési kötvényprogramjában, ennek keretében októberben 8,8 milliárd forint értékben hajtott végre sikeres kötvénykibocsátást, szintén jelentős túljegyzés mellett.

Az Alteo részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek. A papír pénteken 808 forinton zárt, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyama 860, a legalacsonyabb 630 forint volt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.