BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jó hírekkel nyugtatták a tőzsdéket

Európa még inkább Donald Trump célkeresztjébe kerülhet, ha igazak a hírek, és hamarosan lezárják az amerikai–kínai kereskedelmi megállapodás első szakaszát.

A kereskedelmi háborúval kapcsolatos hírek mozgatták tegnap is az európai és az amerikai tőzsdéket. Ezúttal nyereségbe repítette az indexeket a Bloomberg értesülése, hogy az ellentmondó nyilatkozatok és a feszültség külső jelei ellenére még december 15. előtt – amikor életbe lépnének az újabb vámok – megszülethet az első szakaszt lezáró amerikai–kínai megállapodás. A lapnak nyilatkozó jól értesült források szerint közelednek az álláspontok azzal kapcsolatban, hogy Washington milyen értékű kínai importcikk büntetőtarifáját vonja vissza, és Kína mennyi amerikai agrártermék vásárlására vállal garanciát. A hír meglepetést keltett, miután Donald Trump egy nappal korábban még arról beszélt, hogy a megállapodás elhúzódhat a jövő novemberben tartandó elnökválasztás utánig.

Fotó: MTI/EPA/Caroline Blumberg

„Játszanak a befektetők idegei­vel” – összegezte a hangulatot Mikael Jacoby, az Oddo Securities vezető részvénykereskedője, aki szerint a piacok kezdenek belefáradni, hogy sajtóhírek és tweetek rángatják az árfolyamokat, ennek ellenére arra számít, hogy folytatódni fognak az ellentétes irányú mozgások. A befektetők valóban éles szemmel figyelik a fejleményeket, minden információmorzsa azonnal lépésre készteti őket, pedig szakértők nem várnak sokat az esetleges megállapodástól. Gyakorlatilag egybehangzó a véleményük, hogy túlzottak a piaci várakozások, az első szakasz eredménye csupán egy sekélyes, üres burok lesz, amelyet politikai sikerként adhat el Donald Trump az elnökválasztási kampányban. A valódi kérdések rendezése pedig el fog húzódni, ha sor kerül rá egyáltalán. Patrick Armstrong, a Plurimi Investment Managers vezető befektetési menedzsere szerint a két ország közötti problémák valószínűleg megoldhatatlanok, és a kereskedelmi háború akkor is folytatódni fog, ha a világ két legnagyobb gazdasága valamiféle egyezségre jut egymással.

Trump harcias alkat, ellenfelet akar magának, ezért a figyelmét Kínáról Dél-Amerikára és Európára fogja fordítani

– mondta a CNBC-nek.

Héthavi csúcson a kínai szolgáltatóipar

Az új exportmegrendeléseknek köszönhetően héthavi csúcsot döntött a kínai szolgáltató szektor novemberben. A Caixin és az IHS Markit közös felmérése szerint a szektor beszerzésimenedzser-indexe 53,5 pontra emelkedett az októberi 51,1-ről; elemzők 51,2 pontot vártak. A kompozit BMI 53,2 pontra nőtt az előző havi 52-ről, ez a legmagasabb idei érték.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.