BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az iráni helyzet mozgatja az árakat

A WTI árfolyama 5 százalékos emelkedéssel felfelé tört ki az október óta tartó emelkedő sávjából.

Az árupiaci mozgásokat jelenleg az amerikai–iráni konfliktus határozza meg. Kászim Szulejmáni iráni tábornok halála felkorbácsolta a kedélyeket a politikában és a piacokon egyaránt. A WTI árfolyama 5 százalékos emelkedéssel felfelé tört ki az október óta tartó emelkedő sávjából, és elérte a 64,72-os szintet. A Brenté csaknem 7 százalékos emelkedés után hétfőn tesztelte a 70 dolláros szintet. A piacok visszakorrigáltak ugyan, de azután, hogy tegnap hajnalban iráni erők amerikai katonai létesítményeket támadtak Irakban, a WTI árfolyama a 65, a Brenté a 71,7 dolláros árfolyamot is elérte. A WTI esetében a 65–66 dolláros ellenállás után a 74–76 dolláros szint következhet. Ha viszont a konfliktus nem súlyosbodik, az WTI árfolyama visszaadhatja ezt az emelkedést, és visszatérhet az emelkedő trendcsatornába.

A menekülőtermékek szintén drágultak. Az arany hétéves csúcsra futva hétfőn megütötte az 1588 dolláros unciánkénti szintet, ami majdnem 4 százalékos emelkedés két nap alatt. A tegnapi válaszcsapás hírére pedig tesztelte az 1600 dollárt is. Az irányt itt is a közel-keleti helyzet határozhatja meg.

Érdekes megnézni a kávé árfolyamát is. A gyenge termés miatt a tavalyi évet a kínálati félelmek határozták meg Brazíliában, a világ legnagyobb kávétermelő országában. A New York-i tőzsdén az arabika kávé árfolyama 40 százalékkal emelkedett, s a fontonkénti 1,40 dolláros lokális csúcs fölé jutott a negyedik negyedévben, miután az egyik legnagyobb kávétermelő, a Cooxupe alacsony készletekről jelentett október közepén. A tényleges kivitel azonban meghaladta a várakozásokat, és a brazil kávéexport 36,3 millió zsákkal rekordévet zárt. Ez korrekcióhoz vezetett, most az 1,21–1,24 dolláros ellenállásnál jár az árfolyam. Ha az idén jó termés lesz, és bővül a brazil export, az további korrekciót eredményezhet: 1,05–1,18 dollár között több szintet is láthatunk. Ám ha a tavalyihoz hasonló, gyenge termésről és kínálati félelmekről érkeznek hírek, az megtámaszthatja vagy tovább emelheti az árfolyamot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.