BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nő a céges kártyapiac

A múlt év harmadik negyedében már majdnem 700 ezer üzleti bankkártya volt forgalomban Magyarországon. A növekvő szám nem meglepő, a vállakozásoknak egyre inkább kifizetődő bankkártyát is fenntartaniuk a számláik mellett.

Változatlanul igen tempósan növekszik a Magyarországon kibocsátott üzleti bankkártyák száma – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. A jegybank statisztikái szerint 2019 harmadik negyedévében 695,7 ezer üzleti bankkártya volt forgalomban, 11 százalékkal több az egy évvel korábbi 626,8 ezernél. A céges kártyák száma tehát jóval gyorsabban növekedett a teljes piacon kimutatottnál: a múlt év őszén itthon forgalomban lévő, valamivel több, mint 9,4 millió fizetési kártya ugyanis 2,3 százalékos éves darabszám-növekedést tükröz.

Fotó: VG / Kallus György

Az üzleti kártyák súlya így folyamatosan növekszik az összes kibocsátott kártyák között is: szeptemberben már 7,4 százalékot ért el, szemben az egy évvel korábbi 6,8 százalékkal. A céges plasztikok gyors terjedése miatt növekszik azoknak a vállalati – és egyéb szervezetekhez köthető – bankszámláknak a száma is, amelyekhez bankkártya kapcsolódik. A gazdálkodó és egyéb szervezetek által vezetett számlák száma csak minimális mértékben – 0,7 százalékkal 996,4 ezerre – emelkedett a 2019 szeptemberéig tartó egy év alatt, miközben a kártyáké több mint tizedével nőtt.

Az üzleti bankkártyák számának növekedéséhez több tényező is hozzájárulhatott az elmúlt években. Az egyik, hogy a készpénzfelvétel mellett ezek a kártyák egyre többször használhatók vásárlási műveletek során is, hiszen folyamatosan bővül az elfogadóhelyek száma. Arról ugyan nincs külön statisztika, hogy a teljes vásárlási forgalomból mennyi köthető az üzleti kártyákhoz, de valószínűsíthető, hogy egyre többször használják őket a kereskedelmi forgalomban. (Az MNB adatai szerint egyébként a belföldön végrehajtott bankkártyás vásárlási műveletek száma a harmadik negyedévben már meghaladta a 236 milliót, ami 18,6 százalékos bővülés az egy évvel korábbihoz képest.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.