BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább szárnyalhat a Wizz Air

A légitársaság jelenleg 120 repülőgépet üzemeltet, és a 2020–21-es üzleti év végére ezt 134-re tervezi bővíteni.

A Wizz Air 2019-ben csaknem negyvenmillió utast szállított, ami 17,7 százalékos növekedés 2018-hoz képest, az idén pedig folytatódhat a vállalat dinamikus növekedése.

A légitársaság által üzemeltetett repülőgépek száma 16 százalékkal 120-ra emelkedett, miközben az átlagos kihasználtságuk az év végére 1,2 százalékponttal, 93,6 százalékra nőtt.

A decemberi forgalom éves alapon 25 százalékkal emelkedett. Mindezt a növekedést úgy sikerült felmutatnia a vállalatnak, hogy Európában az előzetes adatok szerint 3,9 százalékkal nőtt a légi forgalom teljes volumene kilométerben kifejezve, 2020-ban pedig a várakozások szerint további 3 százalékos bővülés várható.

A Wizz Air ebből több okból is az átlag felett profitálhat. Egyrészt míg a nyugat-európai fejlett gazdaságokban már mérsékelt a növekedés, és a gazdaság zsugorodása esetleg a forgalom csökkenéséhez vezethet, addig a kelet-közép-európai térségben még mindig átlag feletti gazdasági növekedés várható. Ebben a térségben pedig a Wizz Air stabilan őrzi piacvezető pozícióját.

A légitársaság jelenleg 120 repülőgépet üzemeltet, és a 2020–21-es üzleti év végére ezt 134-re tervezi bővíteni. Tavaly nemcsak az utasforgalom növekedése, hanem a működés hatékonysága terén is sikereket tudott felmutatni a vállalat: az egy székre jutó átlagos költsége 2,8 százalékkal csökkent, miközben a bevétele 2,7 százalékkal emelkedett. Ennek köszönhetően a pénzügyi évének első hat hónapját éves szinten 22 százalékos árbevétel- és 85 százalékos profitnövekedéssel zárta.

Fotó: AFP

A Wizz Air kizárólag Airbus gépeket üzemeltet, ezért a Boeing 737 Max modellek körüli bizonytalanságokból inkább csak profitálhat. Egyik legnagyobb riválisa, a Ryanair ugyanis 58 Boeing 737 Max típusú repülőgépet tervezett üzembe állítani 2020 nyaráig, amiből a legutóbbi nyilatkozatuk szerint a legjobb esetben is csupán tíz érkezik majd meg.

A Wizz Air hétfőn jelentette be, hogy a nyártól négy új járatot indít a szentpétervári Pulkovo reptérről, így minden adott a további szárnyalásához.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.