BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Év eleji csúcs az alapoknál

Az intenzív tőkebeáramlásnak köszönhetően a szerényebb hozamok mellett is rekordszintre emelkedett januárban a hazai befektetési alapok vagyona.

Lendületesen indult az év az alapkezelőknél, januárban 65 milliárd forinttal nőtt a befektetési jegyekben fialtatott vagyon – derül ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) havi statisztikájából. Bár a hozamok ezúttal nem kényeztették a megtakarítókat – az árfolyamváltozás mindössze 1,5 milliárd forinttal járult hozzá a bővüléshez –, a dinamikus tőkebeáramlásnak köszönhetően a teljes alapkezelői vagyon így is 1 százalékkal, 6530 milliárd forintra emelkedett, ami új csúcsot jelent.

A legtöbb új forrást, 32,5 milliárd forintot a kötvényalapok szívták fel.

Különösen a rövid lejáratú papírok voltak népszerűek, az itt lekötött tőke csaknem 27 milliárd forinttal bővült, míg az éven túli kötvények értékesítése ezúttal alig 6 milliárd forinttal emelkedett. A teljes eszközosztály vagyona ezzel 2,7 százalékkal gyarapodott.

Fotó: Kallus György/Világgazdaság

Jól kezdték az évet a vegyes alapok is. A részvényt és kötvényt is tartó eszközökbe csaknem 21 milliárd forint friss forrás érkezett, amit a kamatok további négymilliárd forinttal fejeltek meg. A befektetési kategória összvagyona ennek megfelelően bő 2 százalékkal nőtt.

A részvényalapoktól vélhetően a kisebb év eleji tőkepiaci korrekció miatt távol maradtak a befektetők, az értékesítés eredője ugyanis mindössze 700 millió forintot tett ki. A szerény tőkemozgás, valamint a hazai és a meghatározó külföldi indexek esése mellett így minimálisan csökkent a részvénypiaci alapok vagyona.

A teljes alapkezelői vagyon mintegy negyedét adó ingatlanalapok értékesítése befagyott januárban. A legméretesebb kategória befektetési jegyeinek nettó értékesítése pár százmillió forinttal csökkent, a havi 0,8 százalékos vagyongyarapodás teljes egészében a hozamoknak köszönhető.

A teljes cikket elolvashatják a Világgazdaság szerdai számában

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.