BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fellendülés jöhet a memóriacsipeknél

Elkezdődhet egy felfelé ívelő ciklus a memóriacsipek piacán.

Ugyan a koronavírus hatásai rövid távon közbeszólhatnak, de elkezdődhet egy felfelé ívelő ciklus a memóriacsipek piacán. Ennek pedig a Micron Technology lehet az egyik nagy nyertese. Hosszú távon az okostelefonok, a számítógépek, a nagy adatközpontok vagy akár az autók növekvő memóriaigénye stabil alapot ad a növekedésre, rövidebb távon azonban erős ciklikusság jellemzi az iparágat.

Az utóbbi hónapokban a keresleti oldalon egyszerre több pozitív hatás kezdett érvényesülni. Egyfelől a nagy, felhőalapú szolgáltatók ismét számottevő beruházási ciklusba kezdtek az elmúlt hónapokban, ami többek között az Intel, az AMD vagy az Nvidia gyorsjelentéseiből is kiderült. A nagyobb számítógépgyártók is elkezdték időben feltölteni memóriacsip-készleteiket, attól tartva, hogy a csökkentett gyártókapacitások miatt akár nagyobb túlkereslet is kialakulhat. Az okostelefonok piacán az 5G elterjedése azonban csak az idei év utolsó harmadában, illetve jövőre várható. A DRAMeXchange piackutató intézet szerint ez a pozitív trend az idei első fél évben folytatódhat.

A DRAM-árak esetében enyhe emelkedést várnak negyedéves alapon, míg a NAND-áraknál újabb 10 százalék feletti negyedéves alapú emelkedést, hasonlóan az előző negyedévihez. Február elején a Micron Technology pénzügyi igazgatója, David Zinser is optimista képet festett a piaci folyamatokkal kapcsolatban.

Ha a vállalat értékeltségét nézzük, azt láthatjuk, hogy 1,67 az ár könyv szerinti értékhez viszonyított aránya. Noha még messze lehet a most kezdődött felfelé ívelő ciklus vége, 2022-re 9,5 milliárd dolláros tisztított profitot várnak az elemzők a cégtől. Ha konzervatív módon változatlan saját tőkét feltételezünk, ez 26 százalékos sajáttőke-arányos megtérülést jelenthetne. Ezt a megtérülést és a mostani sajáttőke-költséget (9,31 százalék) használva addigra 2,8-es elméleti értéket kapnánk az árat a könyv szerinti értékhez viszonyítva, amennyiben a növekedéstől eltekintünk. Ez a mostaninál 67 százalékkal magasabb árfolyam lenne 2022 végére, a saját tőke változatlansága mellett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.