BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kismértékben korrigált a nyersolaj

Az elmúlt héten valamelyest korrigált a nyersolaj árfolyama, ám ez korántsem nevezhető trendfordulónak.

Az elmúlt héten valamelyest korrigált a nyersolaj árfolyama, ám ez korántsem nevezhető trendfordulónak. A Nemzetközi Energiaügynökség legutóbbi jelentése szerint 2020-ban a kereslet és a kínálat közti különbség tovább növekszik, ennek elsősorban a koronavírus miatt visszaesett kínai fogyasztás az oka.

Több vállalat nem indította még be a gyártást, és a turizmus visszaesésének negatív hatása sem ad okot az optimizmusra, bár a piac egy része továbbra is reménykedik abban, hogy az OPEC+ országok megfordíthatják az olajár esését.

A nagy befektetők azonban folyamatosan vágják vissza a vételi kitettségüket, és egyre inkább növelik a short pozícióikat.

A réz árfolyama az elmúlt héten visszakorrigált a fontonkénti 2,6 dollár fölé, ami akár pozitív jelzés is lehetne a gazdasági fellendülést illetően, hiszen a réz jó előremutató indikátora a gazdaság teljesítményének. Ám korántsem egyértelműek a pozitív kilátások. Az elmúlt két hét ralija nagy részben a felhalmozott short eladási pozíciók zárásának az eredménye:

a befektetők realizálták a nyereségüket, de kevés új vételi pozíciót nyitottak. Emiatt és a koronavírus okozta gazdasági lassulás következményeként nem számítunk arra, hogy az emelkedés tartós lesz.

Előbb vagy utóbb visszatérnek a medvék a réz piacára, és megpróbálják letesztelni a januári mélypontokat.

Az arany-euró árfolyam tegnap új idei csúcsra ért, és letesztelte az unciánkénti 1463 eurós árat, ám ez részben a dollár drágulása miatt történt. Dollárban 1550 dollár felett maradt a jegyzés, egy aránylag stabil sávban kereskedtek a piaci szereplők.

A nagy befektetők – mind a határidős, mind a fizikai piacon – folyamatosan vásárolják a sárga fémet, és amint teljes mértékben láthatóvá válik a vírus hatása a gazdasági adatokon, az arany tovább araszolhat majd felfelé.

Érdekes módon az ezüst piaca kevésbé mozgalmas. Ennek egyik oka, hogy az ezüst nem csupán nemesfém, hanem nagymértékben ipari fém is. Másrészt az ezüst rendszerint kis késéssel követi az arany piacán kialakult ralit.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.