BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vírusüzemmódba kapcsolt az olaj

Elérte éves minimumát a WTI és a Brent. Az előbbi árfolyama 50 dollár alá süllyedt.

Elérte éves minimumát a WTI és a Brent. Az előbbi árfolyama 50 dollár alá süllyedt, ez 30 százalékkal alacsonyabb szint a januári csúcspontnál. A Brent árfolyama 55 dollár hordónkénti árnál is járt. A világ legnagyobb olajfogyasztója már 2016 óta Kína, napi fogyasztása 14 millió hordó. A koronavírus kirobbanása óta bevezetett utazási és kereskedelmi korlátozások miatt ez 3 millió hordóval, 20 százalékkal csökkent, ami a legnagyobb keresletcsökkenés a 2008–2009-es világgazdasági válság óta. Akkor 32,49 dollár volt a legalacsonyabb napon belüli ár.

Nem látszik, hogy mikor sikerül megfékezni a kialakult helyzetért felelős vírust, és a közvetlen következmények hova eszkalálódnak. A kínai olajfinomítók tározói megtelnek, emiatt csökkenteniük kell a termelést, és ezek a közvetett hatások nem fognak megállni a kínai határnál.Az OPEC+ országok a fejlemények miatt soron kívüli találkozót hívtak össze tegnapra és mára. Egyelőre egy további, napi 500 ezer hordós termeléscsökkentési javaslatról érkeztek hírek, de lapzártánkig még nem született konszenzus, a félmilliós visszavágás egyébként is szerénynek tűnhet a 3 millió hordóhoz mérten. Egy biztos, ha nem döntenek termeléscsökkentésről, az az árfolyam további eséséhez vezethet. Nagyobb emelkedéshez az kellene, hogy megtalálják a vírus ellenszerét, és feloldják a korlátozásokat.

Az arany árfolyama december óta emelkedő trendvonalat követ. Fundamentális szempontból a fent említett félelmeknek tovább kellene hajtaniuk az árat. Az intézményi befektetők is erős vételi pozíciókat építettek ki a közelmúltban. A múlt heti intézményi befektetői riport szerint 290 ezer long pozíciót tartottak 257 ezer shorttal szemben. A hétfői, meglepően jó amerikai ISM termelői adatok azonban – technikai szempontból – megtörték a lendületet, és a trendvonal alá küldték tegnap az árfolyamot. Ha ez folytatódik, az intézményi befektetők a felépített vételi pozíciók visszaadására kényszerülhetnek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.