BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az alapokat sem kímélte a vírus

Felemás hónapot zárt az alapkezelői szektor februárban. A mostoha hozamkörnyezetben a befektetési jegyek magas értékesítése ellenére is apadt a portfóliómenedzsereknél fialtatott vagyon.

Februárban 0,7 százalékkal, 6481 milliárd forintra csökkent a befektetési alapok vagyona – derül ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) friss adataiból. A befektetési jegyek népszerűsége ugyan februárban is kitartott, ám

hiába helyeztek el a megtakarítók több mint 50 milliárd forintot a befektetési alapokba, a globális tőkepiaci korrekció és a forintgyengülés ennek kétszeresét rögtön ki is vette a zsebükből.

Az árfolyamesés következtében 49 milliárd forinttal apadt a portfóliómenedzserek kezelésére bízott vagyon.

A pénzpiaci és a tőkevédett termékek kivételével minden kategória tőkeáramlása pozitív volt, vagyis szinte minden befektetési alapban növelték kitettségüket a megtakarítók.

Fotó: Kallus György / VG

A legtöbb friss tőke a vegyes alapokba érkezett az év második havában, a 25 milliárd forintos forrásbevonás hatását azonban a kedvezőtlenül alakuló hozamok teljes mértékben ellensúlyozták, így a részvényeket és a kötvényeket is tartó eszközosztály vagyona nem változott.

A hónap nyertesei a kötvény- és az ingatlanalapok voltak, amelyek a borúsra forduló piaci környezetben is helytálltak.

A két legnagyobb kezelt vagyonnal rendelkező eszköztípus állománya egyaránt 0,8 százalékkal növekedni tudott, a szerény, 6,7, illetve 5,6 milliárd forintos új lekötés mellett ehhez a szerencsésen alakuló hozamok is kellettek.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.