BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csődök sorozatára készül az olajipar

A koronavírus, valamint az „olajháború” következtében többéves mélypontra zuhant a nyersolajpiac.

A koronavírus, valamint az Oroszország és Szaúd-Arábia között dúló olajháború következtében többéves mélypontra zuhant a nyersolajpiac.

Az üzemanyagok iránti kereslet hirtelen visszaesése és a szaúdi rekordkitermelés szerdán 18 éves mélypont alá húzta az amerikai könnyűolaj árfolyamát, a kereslet tulajdonképpen eltűnt.

A kérdésre, hogy meddig eshet még a piac, nehéz válaszolni, bár a mostani árak már csak kevés kitermelőnek tudják fedezni a költségeit. Ám lényeges visszapattanásra aligha lesz idén kilátás. A vírus miatt a nemzetközi légi közlekedés kezd teljesen leállni, és a közúti közlekedés is lényegesen visszaesett, ami a keresleti oldalt sújtja, és belátható időn belül nem normalizálódik majd a helyzet. Csupán teóriák keringenek a koronavírus-járvány várható időtartamáról, de az igazság az, hogy nincs adat, amelynek alapján megbízható előrejelzést lehetne készíteni. Amíg a pánik tart, nem sokan vállalkoznak majd utazásra.

Fotó: Shutterstock

Szaúd-Arábia viszont mindennek ellenére továbbra is tartja a napi 12,3 millió hordó nyersolaj kitermelését az elkövetkező hónapokban, és inkább a költségvetés megnyirbálása mellett döntött.

A pénzügyminiszter bejelentette, hogy 5 százalékkal csökkentette a 2020-as büdzsét a kiadások további átértékelése mellett. A szaúdi állami olajvállalat, az Aramco pedig közölte, hogy 30 dollár körüli olajárral elégedett, és hosszabb távon tartani fogja a megnövelt kitermelést. Az ország vezetése új beruházásokat jelentett be a múlt héten a kapacitásfejlesztés terén, ami egyben jelzés a versenytársaknak, elsősorban Oroszországnak, hogy komolyan gondolják a piaci részesedésért folytatott harcot.

Az amerikai könnyűolaj áprilisi határidős kontraktusai nem tudták áttörni a 20 dolláros szintet, és a Brent zuhanása is megállt 24,52 dolláron, ahonnan visszapattant. Még nyugtalanítóbb a helyzet a fizikai olajpiacon, szerdán a tárolókapacitások hiánya miatt az olaj ára egyes országokban 10-15 dollárral a tőzsdei jegyzés alá esett. Ez a palaolaj-kitermelőket fogja sújtani a leginkább, és nagy valószínűséggel csődök sorozatát hozza majd a szektorban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.