BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Érdemes türelmesnek lenni

Az S&P 500 index története alapján a pánikeladási hullámok tipikusan 17–30 napig tartanak.

Az S&P 500 index történetét tanulmányozva azt látjuk, hogy a pánikeladási hullámok tipikusan 17–30 napig tartanak, egyetlen alkalom volt az index történetében, amikor 41 napig tartott az öntés. E sorok írásakor a 24. napnál járunk, ám a mostani hullám mélysége példa nélküli: ilyen sebességgel még sosem esett az index csaknem 30 százalékot, amivel ez minden idők 13. legfájóbb medvepiaca az örökranglistán.

Mivel a vírusjárvány lefutását senki sem ismeri pontosan, az elemzőházak nehéz helyzetben vannak, hiszen nehéz ilyenkor értékesítési előrejelzéseket adni a következő hónapokra, negyedévekre.

Azok a cégek jöhetnek ki megerősödve a mostani turbulens periódusból, amelyeknek erős a mérlegük, és jókora tartalékokkal rendelkeznek.

Egyrészt túlélik a válságot, nem kerülnek likviditási csapdába, másrészt a válság után egy letisztult piac várja majd őket, kevesebb versenytárssal. Elsőre sokaknak a nagy tech cégek ugranak be, amelyek sokmilliárdos készpénzállományon ülnek. Nem tévednek, ezek a vállalatok az átlagnál gyorsabban fognak talpra állni. Az már más kérdés, hogy hatalmas méretük okán talán nem ezek az óriások fogják a legjobb teljesítményt produkálni. Az adatok azt mutatják, hogy azok a kis kapitalizációjú, alacsony értékeltségű és hasonlóan tőkeerős cégek pattanhatnak majd a legmagasabbra, amelyek az elmúlt tíz év alatt, a technológiai szektor tündöklése idején feledésbe merültek.

Talán még sosem kaptam ennyi telefonhívást, mint az elmúlt napokban: akinek van befektetése, azonnal el akart adni mindent, menteni a menthetőt alapon, és ehhez kért megerősítést, míg mások mélypontot szimatolva venni akartak, életük legjobb beszállási pontjaként élve meg a pillanatot. E sorok írása közben az S&P index két alkalommal mutatott 2 százalék fölötti elmozdulást mindkét irányba. Ez akkora mozgás, amekkorára az elmúlt másfél évben heteket kellett várni. Hogy mikor leszünk a piac alján, azt senki sem tudja, de érdemes türelmesnek lenni, ez most a legritkább tulajdonság a parketten.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.