BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Beszakadt az olaj ára, óriási esések Ázsiában

Közel harmadával csökkent a kőolaj világpiaci ára hétfőn.

Meredeken, közel harmadával csökkent a kőolaj világpiaci ára hétfőn a határidős jegyzésekben annak nyomán, hogy Szaúd-Arábia csökkentette az árakat, és bejelentette, hogy jelentősen növeli, napi 10 millió hordó fölé, nyersolajkitermelését áprilisban.

  • Az északi-tengeri Brent eddigi napi mélypontján a decemberi szállítású Brent 30,93 százalékos mínuszban, 31,27 dolláron,
  • a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) pedig 33,77 százalékos veszteségben, 27,34 dolláron forgott.
  • Fotó: AFP

    Közép-európai idő szerint reggel fél nyolc körül

  • a Brent 33,31 dolláron, 26,42 százalékos mínuszban,
  • a WTI pedig 29,50 dolláron, 28,54 százalékos veszteségben állt.
  • A Brent árának alakulása az elmúlt fél évben
    Fotó: TradingView

    Szaúd-Arábia azután indított árháborút, hogy múlt hét pénteken kudarcba fulladt a nagy olajexportáló országok szakminisztereinek egyeztetése. Oroszország nem támogatta a kitermelés még erősebb visszafogását a koronavírus-járványnak a keresletre és ezáltal az árakra gyakorolt negatív hatásainak kivédésére, amire válaszul a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) felmondta a kitermelést korlátozó megállapodást.

    Óriási mínuszok az ázsiai tőzsdéken

    Ázsia és a csendes-óceáni térség tőzsdéin súlyos veszteségekben zártak az indexek hétfőn. A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 4,61 százalékkal 490,26 pontra süllyedt.

    A vezető tőzsdeindexek közül

  • Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 5,38 százalékos,
  • az ausztráliai S&P/ASX 200 7,33 százalékos,
  • a dél-koreai Kospi pedig 4,19 százalékos,
  • míg sanghaji tőzsde fő mutatója, a Shanghai Composite 3,01 százalékos
  • veszteségben fejezte be a kereskedést.

    8 óra után kevéssel

  • az Asia Dow 4,78 százalékos,
  • míg a hongkongi tőzsde 3,78 százalékos
  • mínuszban állt.

    Európa is nagy eséseknek néz elébe

    Meredek, 5 százalékot meghaladó csökkenéssel nyithatnak a főbb nyugat-európai részvénypiacok hétfőn, miután

    a pánikba esett befektetők fejvesztve menekülnek a kötvényekbe, hogy ellensúlyozzák a koronavírus-járvány gazdaságra mért csapásának hatásait.

    Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató 406 ponttal, 6,3 százalékkal, a frankfurti DAX-30 index 655 ponttal, 5,7 százalékkal, a párizsi CAC-40 index pedig 315 ponttal, 6,1 százalékkal eshet a nyitásban.

    Államkötvények és jen

    A 30 éves amerikai államkötvények hozama 1 százalék alá süllyedt, mivel a befektetők elkezdtek beárazni egy újabb kamatcsökkentést. A várakozások szerint az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve nyíltpiaci bizottsága legalább 75 bázisponttal vágja vissza az irányadó kamatot március 17-18-i ülésén a múlt héten végrehajtott 50 bázispontos rendkívüli kamatcsökkentés után.

    A biztonságos menedéknek számító japán jen jelentősen erősödött a nemzetközi bankközi devizapiacon, míg az olajárak alakulására érzékenyen reagáló feltörekvő piaci devizák, köztük az orosz rubel és a mexikói peso, zuhanórepülésre váltott.

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább a címoldalra

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.