BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Stabil osztalékot kínál az EDF

Az üzemek bezárása és a termelés visszaesése fennakadásokat okozhat a globális ellátási láncokban.

A befektetők továbbra is bizonytalanok a világ tőzsdéin, aggódnak a koronavírus terjedése, valamint ennek a gazdaságra gyakorolt negatív hatása miatt. Több elemzőház is csökkentette az amerikai vállalatok éves profitjára vonatkozó prognózisát, ami az elemzői konszenzus szerint 7 százalékkal növekedhet idén.

A koronavírus egyelőre inkább a kínálati oldalról veszélyezteti a gazdaság működését, mivel az üzemek bezárása és a termelés visszaesése fennakadásokat okozhat a globális ellátási láncokban.

Kínában a Bloomberg adatai szerint a kapacitáskihasználtság már a vírus kitörése előtti szint 70 százalékára emelkedett vissza, ám az Egyesült Államokban még nagy az esélye annak, hogy a fertőzöttek száma hirtelen megemelkedik, ami miatt elhúzódhat a kockázatkerülés a befektetők között.

Fotó: AFP

A koronavírus okozta aggodalmak miatt az EDF Suez részvényei kínálhatnak kedvező befektetést, a vállalat működése és értékesítése ugyanis lokális, ezért kevésbé van kitéve a globális ellátási lánc esetleges problémáinak, és a szolgáltatása iránti kereslet is szinten maradhat.

A vállalat mellett nemcsak a stabil bevétele és majdnem 4 százalékos osztalékhozama szól, hanem az is, hogy Franciaország jelentősen elmarad azon céljától, hogy 2020 végére az energiatermelésének 23 százaléka megújuló alapú forrásokból származzon – 2018 végén ez csupán 16 százalék volt, így jelentős növekedési potenciállal számolhatunk a zöldenergiával foglalkozó cégeknél.

Az EDF elektromosáram-termelésének 90 százaléka zéró szén-dioxid-kibocsátással jár, és az energiamix 78 százalékát az atomenergia adja.

A vállalat az atomenergiára vonatkozó szabályozás változásából is profitálhat idén, most ugyanis csupán a megtermelt atomenergia 25 százalékát értékesítheti szabályozott árak mellett, ám ha az év második felében elfogadják az új törvénytervezetet, akkor a megtermelt nukleáris energia száz százalékát magasabb, rögzített árak mellett értékesíthetné a vállalat, ami tovább javíthatja az eredménytermelő képességét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.