BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb mélypontokra kell felkészülni

A 2008-ban kirobbanó gazdasági világválsághoz hasonló méretű kilengések alakultak ki.

A koronavírus kínai megjelenése után csak mérsékelt negatív mozgás indult el a tőzsdéken, sőt a január végén lezajlott korrekció után a tengerentúli börzék még újabb történelmi maximumra tudtak kapaszkodni. Február közepén azonban újabb erős eladói nyomás érkezett a tőzsdékre, miután a befektetők megijedtek attól, hogy a járványnak elhúzódó gazdasági hatásai lehetnek. A koronavírus-járvány erőteljes európai terjedésével párhuzamosan a tőkepiacokon továbbra is turbulens mozgások nehezítik meg a befektetők helyzetét, és

a 2008-ban kirobbanó gazdasági világválsághoz hasonló méretű kilengések alakultak ki.

A hazai börzét sem kímélik az eladók, az esés februári kezdete óta több mint 35 százalékot veszített értékéből a BUX index, ezzel három és fél éve nem látott mélypontra került. A tengerentúli S&P 500 index eddig nagyjából 30 százalékot zuhant. A 2018 végi esés során kialakult 2350-es mélypont eddig támaszt nyújtott az indexben, de olyan intenzív az esés, hogy számítani lehet újabb mélypontokra is.

Az árfolyammozgást tekintve a légitársaságok tartoznak a legnagyobb vesztesek közé, a United Airlines, a Delta Airlines és az American Airlines részvényei is gyorsan zuhannak (70–80 százalék közötti mínuszban vannak a részvények). A hajózási társaságok közül a Royal Caribbean Cruises, a Carnival Corp. és a Norwegian Cruise Line Holdings árfolyama csökkent látványosabb mértékben, január közepe óta 80-90 százalékos veszteséget szenvedtek el ezek a papírok. A szállodákat üzemeltető társaságok szintén fokozottan érzik a vírus hatását, a Marriott International és a Hilton Worldwide Holdings árfolyama is szakad az utóbbi hetekben (70-80 százalékos esésekkel találkozhattak a befektetők). Az S&P 500 legnagyobb vesztesei közé tartoznak még a kaszinóüzemeltetők, a Wynn Resorts (a társaság árfolyama 75 százalékos mínuszban van a január közepén elért csúcshoz képest) és a Las Vegas Sands (50 százalékos mínuszt mutat az árfolyam) értéke is nagyobbat esett a piac átlagánál.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.