BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Volatilitást hozott a koronavírus

A kínai ellátási láncok még nem álltak helyre a koronavírus miatt.

Február közepén a piacok vad reakcióba kezdtek a koronavírus terjedésével kapcsolatos hírekre, ami visszahozta a volatilitást a nyersanyagpiacokra is. A kínai ellátási láncok még nem álltak helyre. Los Angeles kikötője, amely kiemelkedik a kínai kereskedelem szempontjából, 25 százalékos visszaesésre számít konténerforgalmában ebben a hónapban. A Bloomberg Commodity indexe 7 százalékos mínuszban van, ami hétéves mélypont.

Az egyik legérintettebb nyersanyag, a kőolaj piacán – a február 25-i árupiaci intézményi befektetői jelentés (COT) szerint – az előző hét a legrosszabb volt a 2008-as válság óta. A kiugró árfolyam-volatilitás mellett a WTI és a Brent nettó pozíciói 33 ezer kontraktussal nőttek, de ez inkább abból adódott, hogy a befektetők profitot realizáltak, és csökkentették az öt hete épített short pozícióikat. A WTI árfolyama a múlt héten 15 százalékot esett, és 45 dollár alatt zárt. Innen hétfőn erős korrekciót mutatott, a napon belüli árfolyamminimum és -maximum között majdnem 10 százalék volt az eltérés. Felfelé az 55 dolláros, lefelé pedig a 42,5 dolláros kulcsszinteket érdemes figyelni.

Az OPEC+-országoknak nem maradt más választásuk, mint hogy további ter­melés­csök­kentésről döntsenek. Az arany az eladási hullám ellenére visszafelé csordogált, benézett 1600 dollár alá is. Az intézményi befektetői pozíciókról február 25-én kiadott jelentés szerint a hedge fundok változatlan szinten tartották kitettségüket, nettó 285 ezer kontraktussal, a long és short pozíciók egységes, csaknem 7 ezer kontraktusos csökkenése mellett.

Az ezüst hasonlóan reagált, azonban az ármozgás lényegesen intenzívebb volt. A felvett pozíciók nettó értéke 8 százalékot csökkenve 5,5 ezer kontraktuson állt a múlt keddi jelentés szerint. Az ezüst árfolyama a múlt héten 10 százalékot esve 16,66 dollár volt. Az arany ezüstben kifejezett árfolyama előremutató indikátornak számít arra nézve, hogy mekkora potenciál lehet az ezüstben. Egyunciányi arany hétfőn 96,48 unciányi ezüstnek felelt meg, ami harmincéves csúcsnak számít. Ez az ezüst árának emelkedését jelzi előre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.