BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kisebb lett a kár a kártyacsalásoknál

Kissé növekedett ugyan a bankkártyás visszaélések száma a múlt év harmadik negyedében, de az okozott kárnál jelentős volt a visszaesés. A csalások legnagyobb része változatlanul az internetes műveletekhez kötődik.

Továbbra is az internetes és a határon átnyúló fizetési forgalomban fordul elő a bankkártyás visszaélések legnagyobb része – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzforgalmi statisztikáiból. A jegybank legfrissebb adatai szerint

a kibocsátói oldalon 16 599 visszaélést regisztráltak 2019 harmadik negyedévében, 6,5 százalékkal – nagyjából ezerrel – többet az egy évvel korábbinál.

Az okozott kár viszont érezhetően csökkent a július és szeptember közötti időszakban: 377,4 millió forintot tett ki, 7,4 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál.

A tavalyi harmadik negyedévben 4,9 százalékkal nőtt a visszaélések száma
Fotó: Shutterstock

A károkozás fajtáinál figyelemre méltó mozgások történtek 2018 harmadik negyedévével összehasonlítva. Az elveszett, ellopott kártyákkal a kibocsátói oldalon okozott visszaélések száma például jelentősen, 15,6 százalékkal visszaesett, és a kárérték is csaknem 23 százalékkal, 14,3 millió forintra olvadt.

A hamisított kártyákkal elkövetett csalások esetszáma ezzel szemben látványosan, 37,2 százalékkal, 1041-re emelkedett. Nagyobb lett a kárérték is, a 2018 harmadik negyedévében mértnek csaknem a két és félszeresére, 81,5 millió forint közelébe ugrott. A hamisított kártyával elkövetett visszaélések számának és értékének megugrása azonban továbbra sem veszélyeztette az internetes tranzakcióknál történt visszaélések dominanciáját, bár kétségtelenül mérsékelte. A múlt év harmadik negyedében regisztrált 13 500 visszaélés 4,9 százalékkal volt több az egy évvel korábbinál, a kárérték viszont majdnem a negyedével kisebb volt, 255 millió forint alá esett.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.