BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kivárnak a személyi kölcsönnel

Az év végéig szóló THM-plafon mellett csökkentett maximális hitelösszeggel és alaposabb hitelbírálattal is szembesülhetnek azok a lakossági ügyfelek, akik most igényelnek személyi kölcsönt. A fogyasztóbarát konstrukciók későbbi megjelenése viszont ismét új helyzetet teremthet a piacon.

Nem kizárólag a járványhelyzetre való tekintettel bevezetett, maximált teljes hiteldíjmutató (THM) hozott változásokat a személyi kölcsönök piacán – derül ki a nagyobb szereplők honlapjain található tájékoztatókból. A THM-plafon bevezetése nyomán persze lényegesen módosultak a kondíciós listák is.

A mostani alapkamat mellett az év végéig érthetően mindenhol 5,9 százalékos vagy ahhoz közeli az alkalmazott THM, ám a 2021 januárjától kezdődő időszakra vonatkozó ajánlatok már nagyon széles sávban szóródnak: 7,4-től egészen 24 százalékig terjedhet a mutató értéke.

A januártól alkalmazott THM – mint ahogy eddig is – elsősorban az ügyfél igazolt jövedelmétől és a felvett kölcsön nagyságától függ.

Sok háztartás elhalasztja a nagyberuházást, és így a hitelfelvételt is
Fotó: Shutterstock

A kamatkondíciók mellett az egyéb kínálati paraméterek is több helyen változtak a személyi kölcsönöknél. A legnagyobb lakossági bankok közül több is csökkentette az igényelhető kölcsön maximális összegét. Ennek nyomán – szabad felhasználásra – már csak az Erste Banknál igényelhető tízmillió forint, a jellemző plafon a nagybankoknál ötmillió és hétmillió forint között mozog. (A Raiffeisen Bank ennél tovább ment: átmeneti időszakra felfüggesztette a személyikölcsön-igénylések befogadását.) Az igényléshez elvárt főbb paramétereken – az életkorra, a jövedelemre, a munkaviszony hosszára vonatkozó előírásokon – nem változtattak jelentősen a korábbiakhoz képest a piaci szereplők, ám ettől függetlenül az alacsonyabb jövedelműeknek jó eséllyel többször kell bevonniuk adóstársat, vagy több igazoló dokumentumot kell bemutatniuk.

A járványhelyzet miatt a kínálat változásától függetlenül is eshet a kereslet a személyi kölcsönök iránt, hiszen a hitelfelvétel célja legtöbbször nagyobb beruházás – lakásfelújítás, gépjárművásárlás, ingatlanvétel –, és ezeket sok esetben későbbre halasztják a háztartások, mindamellett, hogy a többség általában is tart új adósság vállalásától. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint egyébként az év első két hónapja még egyáltalán nem alakult rosszul a személyi kölcsönök szegmensében: az új szerződések mennyisége elérte a 87,7 milliárd forintot, ami 13,2 százalékos bővülés a megelőző év azonos időszakához képest.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.