BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Profitálhat a házi mozizásból a Disney

A Netflix­ az elmúlt hónap súlyos árfolyamesései közepette is tartani tudta értékét.

Számos cikk foglalkozik a Netflix­szel, hiszen azon kevés cégek közé tartozik, amelyek az elmúlt egy hónap súlyos árfolyamesései közepette is tartani tudták az értéküket. Az idén 10 százalék feletti pluszban jár a kurzusa, köszönhetően annak, hogy az otthon maradásra kötelező rendelkezések jócskán megnövelik a streamingszolgáltatás iránti igényt és a feliratkozók számát is.

Kevesebb szó esik a Walt Disney-ről, amely novemberben rendkívül sikeresen indította el saját szolgáltatását Disney+ néven, és alig két hónap alatt csaknem harmincmillió előfizetőt szerzett.

Habár a február elején közzétett negyedéves jelentés óta nem jöttek frissített előfizetői adatok, egészen biztos, hogy a felhasználói tábor dinamikus növekedése folytatódott.

Fotó: BERTRAND GUAY / AFP

Ráadásul Európában a múlt héten indult el a szolgáltatás a vírus által súlyosan érintett olasz, spanyol, német és brit piacon, ahol a lakosság jellemzően otthonában várja a járvány lecsengését. A bezárt iskolák miatt világszerte otthoni tanulásra kötelezett diákság hálás közönsége lehet a Disney egyik fő termékcsoportjának, a gyermek- és ifjúsági tartalmaknak. Mindent egybevetve jó esély mutatkozik arra, hogy a Disney+-előfizetések száma is jócskán megugorjon a folyó negyedévben.

Természetesen nem teljesen hasonlítható össze a Netflix modellje a Walt Disney bevételi szerkezetével, hiszen utóbbinál még mindig csak nagyon kis részt képviselhet az online streamingszolgáltatás. Ugyanakkor a filmgyártás területén a Disney-nek is van egy aduja. A cégnél ritkábbak a járvány miatt leálló vagy csúszó filmforgatások, mint a konkurenseinél, mivel a rajzfilmszegmens – amelyben az egyik legerősebb a piacon – és az ide sorolható animációs filmek gyártása könnyen megvalósítható online vagy akár home office rendszerben is.

Mindezek kapcsán mégis érdemes összehasonlítani a Netflix és a Walt Disney árfolyammozgását: érezhető némi hasonlóság, de a mértékeket figyelembe véve a Disney előtt nagyobb emelkedési potenciál áll, akár úgy is, hogy a jelenlegi helyzet hónapokig elhúzódik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.