BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A jelenlegi szinten stabilizálódhat a forint

Erősödött hétfőn a forint az euróval szemben, a lapunk által megkérdezett szakértők szerint a hazai deviza átmeneti egyensúlyi szintre találhatott.

Erősödött a legtöbb fejlődő piaci deviza tegnap az euróval szemben, pedig a fizetőeszközök zöménél nem indokolta országspecifikus tényező a mozgást. A fejlődő piaci benchmark eszközök, a török líra és a dél-afrikai rand is fél százalékot ralizott az uniós valutával szemben, lehet, hogy a kereskedők mindkét deviza esetében a csütörtökön esedékes kamatdöntő ülésekre figyelnek.

A visegrádi térségben vegyes a kép.

A korona kissé drágult a közös devizával szemben, míg a zloty alig érezhetően gyengült. Mindkét eszközzel alacsony forgalomban kereskedtek tegnap. A forint is erősödött, az euróval szembeni keresztárfolyam 0,5 százalékot menetelve a 353,5-es szint alá csúszott, bár itt sincs különösebb országspecifikus tényező.

Fotó: Shutterstock

A forint április eleje óta amúgy is erősödő trendben van, a Magyar Nemzeti Bank szigorítása óta már 4 százalékot drágult az euró ellenében. A külföldi kommentárok kiemelték, hogy az árfolyamnak jót tett a miniszterelnök múlt pénteki bejelentése, amely szerint május végén visszaadja a parlamentnek a járványhelyzet miatti különleges felhatalmazást. Azonban a forintpiac hétfői forgalma annyira alacsony volt, hogy kisebb ügyletek is érdemben mozgathatták az árfolyamot.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője szerint nem a kormányfői bejelentés miatti optimizmust, hanem inkább a múlt heti gyengülés enyhe korrekcióját láthattuk tegnap. Az elemző nem is számít arra, hogy a trend hosszabb távon folytatódik.

A forint a 350-es szint környékén találhatta meg az átmeneti egyensúlyi szintet, amely az év végéig ki is tarthat.

Az Equilor szakértői ennél pesszimistábbak, technikai elemzésük szerint – hacsak a 355-ös szintet nem sikerül jelentősen letörni – további gyengülés vár az árfolyamra. A technikai kép alapján a 353,1-es, majd a 352,47-os szint jelent erős támaszt. Ám ha a keresztárfolyam képes tartósan megragadni a 355-ös kurzus alatt, nem kizárható a tartósabb forintdrágulás.

Ötvös Mihály, a CIB Bank szenior devizaüzlet-kötője szerint kevés most a szereplő a forintpiacon. „Ha egy kereskedő nagyobb ügyletet kötne, jobb képet kapnánk a likviditási viszonyokról, de most leginkább az érdektelenség látszik.”

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.