BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jön a második menet, lejár a júniusi WTI

Néhány kedvező esemény együttes hatásának köszönhetően április vége óta az olaj ára jelentős visszapattanást mutat.

Néhány kedvező esemény együttes hatásának köszönhetően április vége óta az olaj ára jelentős visszapattanást mutat. A koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedéseket elkezdték feloldani, az emberek újra használják az autóikat, a lefojtott gazdaságok újraindulnak, ez kedvezően hat a keresletre. Az OPEC+ által bevezetett 9,7 millió hordós napi termeléscsökkentéshez az Egyesült Államok is csatlakozott. Mivel Amerikában magánvállalatok termelnek olajat, ezért sokan szkeptikusak voltak azzal kapcsolatban, hogy ők is visszafogják-e a kitermelést, ám a hihetetlenül alacsony olajárak elegendő kényszerítő erőnek bizonyultak.

Az USA és Kanada összesen 17 millió hordónyi közös kitermelése már 10 százalékkal csökkent. Ennek következtében a WTI futures júniusi kontraktusának ára az április végi 10-15 dolláros hordónkénti szintről egészen a 25 dolláros tartományba emelkedett a múlt hét végéig.

Ahhoz, hogy ez a szint tartható legyen, masszív keresletnövekedésre lenne szükség. A kitermelés még mindig jócskán meghaladja a keresletet, és a tárolók véges kapacitása ismét extrém volatilitást hozhat a júniusi kontraktus kereskedésére a május 19-i lejáratát megelőzően. A félelmek miatt sok hedge fundot arra köteleztek, hogy már most görgessék át a júniusi kontraktusban lévő hosszú pozícióikat későbbi lejáratokra, így a májusi kontraktus lejáratakor tapasztalt armageddon és a mínusz 40 dolláros hordónkénti olajár talán elkerülhető, de mindenképpen nagy volatilitásra lehet számítani.

A hosszú távú kilátásokat tekintve az olaj árának jelentős emelkedése és akár a 60–70 dolláros sávba való visszatérése, sok szempontból aggályos. Már az kérdéses, hogy mikor lesz, ha lesz, ugyanolyan a kereslet, mint a járvány előtt. Nehéz dolga van annak, aki a rekordalacsony olajárból próbál profitálni. Kereskedheti a Brentet, nem fenyeget a WTI-hoz hasonló fizikai leszállítás réme, vagy alternatív befektetési formaként választhat olyan alapokat, amelyek az olaj- és gázipari vagy az energiapiaci szektorban tevékenykedő cégek részvényeiből választott kosárba fektetnek.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.