BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Töretlenül erősödnek az amerikai technológiai szektor részvényei

A koronavírus európai megjelenése utáni első hetekben minden részvényt ütöttek a befektetők, majd beindult egy látványos felpattanás. Ám éles különbség van a tőzsdéken a főbb szektorok között, miközben egyes iparágak szenvednek, a technológiai cégek megállíthatatlannak tűnnek.

Nagy emelkedést mutatnak az utóbbi hetekben a részvényindexek,

a március 23-i mélypont óta az S&P 500 index 35 százalékot meghaladó növekedésen van túl.

Már többről van szó, mint egy szokásos medvepiaci raliról, amely az elmúlt évtizedek historikus adatai szerint rendre előfordult. Korábban többször is volt 15-20-25 százalékos emelkedés a bear market hullámaiban, ám mégsem hozott fordulatot, hiszen ez a medvepiacok természetes velejárója.

Ha a technikai képet nézzük, számtalan index mutat erősebb képet egy egyszerű korrekciónál. Az S&P 500 áttörte az ötvennapos mozgóátlagát, és a jelzésértékű 3000 pont feletti szintekkel küzd, a Nasdaq 100 pedig bivalyerős, és lassan új csúcsra ér. Ezek a jelzések meglehetősen pozitívak, de a szektorok közötti különbségek is jól láthatók.

Fotó: Getty Images

Pedig az esés első heteiben ez egyáltalán nem volt így. Akkor a VIX index 80 pontra emelkedett, az együtt mozgás pedig jelentős volt, nem igazán lehetett 90 százalék alatti korrelációs mutatót látni. Bár a ciklikus fogyasztási javak szektora jól tartotta magát, még itt is 20 százalékos volt a visszacsúszás az első hónapban, technikailag tehát klasszikus medvepiacnak lehettek szemtanúi a befektetők.

Közben az energiaipari cégek árfolyama megfeleződött, de ez aligha meglepő, a rövid ideig mínuszba is forduló olajárak jól mutatják azt a problémát, amely nemcsak az olajpiac keresleti, hanem a kínálati oldalán is fennállt.

Azóta viszont jelentős a fordulat, a Tesla az idén több mint 90 százalékos pluszban áll, de a Netflix is 30 százalékot meghaladóan erősödött egy ilyen zivataros időszakban. A technológiai szektorban meglehetősen sok cég részvénye került idén pluszba, ez pedig öngerjesztő folyamat is lehet: a bizonytalan piaci környezetben a befektetők gyakran a felülteljesítő részvényeket preferálják.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.