BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A bankkártyák is érzik a határzárat

A magyarok külföldi és a külföldiek magyarországi bankkártyás költései azonnal visszajelezték a koronavírus-járvány miatti határzárásokat – többéves növekedési trendek törtek meg már az első negyedévben annak következtében, hogy az országok zöme lezárta a határait, és korlátozta az utazásokat.

A koronavírus-járvány első vesztese a turizmus volt – a légi járatok leállítása, a határok lezárása után szinte azonnal összeomlott a ki- és a beutaztatási piac, a magyarok nem igazán utaztak külföldre, a határon túliak nem érkeztek hazánkba. Bár a korlátozások zömét az országok legnagyobb része március második felében kezdte el alkalmazni, a visszaesés a turisták költéseiben szinte azonnal, már az első negyedévi bankkártyás statisztikákban is visszaköszön.

Fotó: Getty Images

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint annak ellenére, hogy az év első három hónapja kifejezetten holtszezonnak számít a hazai beutaztatási forgalomban,

az elmúlt években a külföldi bankkártyákkal magyarországi elfogadóknál lebonyolított tranzakciók száma 2018-ban 27,6, 2019-ben 24,5 százalékkal nőtt, míg a bankkártyás költések értéke 17-18 százalékkal emelkedett.

Ehhez képest az idei első három hónapban a külföldi kártyabirtokosok által lebonyolított 12,39 millió kártyás vásárlás csak 16 százalékos bővülés, míg a szolgáltatásokra kifizetett 150,2 milliárd forint 8,8 százalékos emelkedés 2019 első negyedévéhez képest. Miután januárban és februárban a fapados járatok a korábbi szezonokhoz képest csúcsra jártak, és a kereskedelmi szálláshelyeken a 2019-es első két hónappal összevetve 12,4 százalékkal több, 716 ezer vendéget regisztráltak a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint,

kiváló negyedévet várhattak a piacon a költések tekintetében is.

Ha azt nézzük, hogy a KSH szerint márciusban már csak a 2019. év vendégszámának alig 26,5 százalékát, 107 ezer vendéget regisztráltak a szálláshelyek, a bankkártyás vásárlások darabszámának és értékének negyedévi emelkedése akár kedvezőnek is mondható.

 

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.