BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ezekért aggódnak a leginkább a magyarok a koronavírus kapcsán

A legnagyobb félelmünk a koronavírus kapcsán, hogy egy családtagunk megfertőződik – derül ki a CIB Bank kutatásából. A mintegy 4500 válaszadó közel fele jelölte meg, hogy tart ettől. Sokan félnek továbbá attól, hogy az egészségügyi rendszer nem tudja ellátni őket, illetve a pénzügyi problémák felmerülésétől és az állásuk elvesztésétől is. Pozitívum, hogy a válsághelyzet hatására a pénzügyekben is sokan tudatosabbak lettek, és nagyobb hangsúlyt terveznek fektetni a megtakarításra.

Alaposan átrendezte az emberek gondolatait és habitusát a koronavírus: többen foglalkoznak a járvány hatására az anyagi biztonságukkal, felértékelődött a megtakarítások és a befektetések jelentősége a gondolkodásban.

Nyomasztó faktorok: megbetegedés, pénzügyi gondok, munkanélkülivé válás

A legtöbben,

  • a megkérdezettek 47 százaléka jelölte meg azt legnagyobb félelmének, hogy egy családtagja megfertőződik,
  • és 32 százalék tart attól, hogy az egészségügyi ellátórendszer nem tudja megfelelően ellátni őt vagy a családját.
  • A vírus elkapásától kevesebben, a válaszadók 24 százaléka tart.
  • A megkérdezettek több, mint fele jelezte, hogy vagy már csökkent, vagy számításai szerint csökkenni fog a bevétele a koronavírus gazdasági hatásai miatt,

    ezen belül 35 százalék azok aránya, akik már a saját pénztárcájukon érzik a krízis következményeit. Százból 38 ember mondta ugyanakkor, hogy változatlan bevétellel számol. Pozitívum, hogy minden harmadik válaszadó úgy nyilatkozott, hogy a járvány tanulságait levonva többet kíván takarékoskodni. Az öngondoskodásnak különösen nagy jelentősége van ebben a helyzetben, ezt mutatja az is, hogy a kérdőívet kitöltők több, mint negyven százaléka fél attól, hogy elveszti a munkáját vagy pénzügyi gondjai támadnak a vírus nyomán kialakuló krízis következtében.

    A megkérdezettek fele a régi életét kéri vissza

    Sokan kellemetlenségként, mások lehetőségként élték meg a korlátozásokat. Körülbelül fele arányban vannak azok, akik a régi életüket szeretnék visszakapni a járványhelyzet után és azok, akik tovább visznek valamit az „új normális” korba. Utóbbiak éppen, hogy többségben vannak (51 százalék-48 százalék).

  • Csaknem kétharmaduk több dolgot intéz online a járvány hatására,
  • 42 százalékuk mondta, hogy több figyelmet fordít az egészségére,
  • és mintegy 40 százalék jelezte, hogy környezettudatosabban szeretne élni ezentúl.
  • Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

    Sokan értékelték át, hogy mik az igazán fontos dolgok az életükben, ezt mutatja, hogy 34 százalék több időt tervez a családjával tölteni, 29 százalék többet sportolna, és a válaszadók ötöde tervez többet dolgozni otthoni munkavégzésben. A válaszadók 12 százaléka a főzésre is több időt fordít a járvány hatására.

    Online ügyintézés, több idő magunkra: amit szívesen továbbviszünk

    Ami a koronavírus miatti korlátozásokat illeti, a több családdal együtt töltött időt (39 százalék), az online ügyintézés lehetőségét (28 százalék), az otthoni munkavégzést (18 százalék), a több szabadban eltöltött percet (17 százalék) és a kevesebb utazásra, közlekedésre fordított időt (15 százalék) emelték ki a legtöbben kvázi pozitívumként a vírus miatti korlátozások idejéből, de minden negyedik ember azt a véleményt képviselte, hogy a kijárási korlátozások kapcsán semmi pozitívumot nem talált.

    A kutatás kitöltőinek fele gondolja úgy, hogy tehetünk azért, hogy ne alakuljon ki újabb pandémiás válság: közülük 61 százalék jelezte, hogy szerinte többet kell törődni a higiéniával, és majdnem ugyanennyien mondják, hogy nem szabad kizsákmányolni a természetet, és akkor nem kerülünk kapcsolatba veszélyes vírusokkal. 40 százalék szerint kerülni kell a tömeget és a zsúfolt helyeket, és csaknem minden harmadik válaszadó szerint kevesebb embernek kellene az otthonától távoli helyekre utaznia.

    Nagyon sok mindent tanultunk magunkról és a világról az elmúlt hónapokban, és bár a járványhelyzet még nem ért véget, de fontos, hogy már most levonjuk a következtetéseket, és a jövőre nézve felkészültebbek legyünk minden téren. Mi azt tanácsoljuk az ügyfeleinknek, hogy fordítsanak kiemelt figyelmet a megtakarításaik gyarapítására, ebben számos termékkel, szolgáltatással és tanáccsal tudjuk segíteni őket akár a bankfiókjaink látogatása nélkül, telefonon vagy digitális csatornáinkon

    – mondta Vasas Norbert, a CIB Bank vagyonkezelési üzletágának vezetője.

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább a címoldalra

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.