BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A járvány ellenére is nyereséges maradt a Nyomda

A pandémia hatására számottevően zsugorodott a nyomdacég forgalma, profitot pedig szinte alig termelt a második negyedévben a társaság. A júliusi megrendelések alapján ugyanakkor már túl lehet a nehezén az ANY, amely a gazdasági környezet javulására számít.

Jelentősen megérezte a koronavírus-járvány kedvezőtlen gazdasági hatásait az ANY Biztonsági Nyomda, amely minden főbb eredménysoron kétszámjegyű visszaesésről számolt be a második negyedévben. A társaság árbevétele közel harmadával, 5,99 milliárd forintra zsugorodott, miután a pandémia nyomán otthoni karanténba kényszerült lakosság elhalasztotta lejáró okmányainak, útleveleinek és hitelkártyáinak cseréjét.

Az üzemi eredmény negyedére zuhant éves alapon, és így mindössze 129 millió forintot tett ki. Az EBITDA-soron ennél kisebb, 41 százalékos visszaesésről és közel félmilliárd forintos eredményről adott számot a vállalat, az adózott nyereség azonban szinte teljesen a járvány martalékává vált,

az egy évvel korábbi 337 millió forinttal szemben mindössze kilencmilliós profitot termelt az ANY.

A biztonsági termékszegmens forgalma közel felére apadt, amiben a zárjegyek, valamint a papírokmányok iránti kereslet járványhelyzet miatti csökkenése mellett szerepe volt egy egyszeri tételnek is, a 2019-es európai parlamenti választásokra gyártott, biztonsági elemekkel ellátott választási nyomtatványok kiesésének. A kártyagyártásból és megszemélyesítésből származó bevételek 38 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól, ugyancsak a pandémia hatására visszaeső okmánymegrendeléseknek betudhatóan. A nyomtatványgyártás, megszemélyesítés és adatfeldolgozás a válságidőszakban is viszonylag jól állta a sarat, a bevételek ebben a szegmensben mindössze 11 százalékkal mérséklődtek. A negyedik és egyben legkisebb üzletág, a hagyományos nyomdatermékek értékesítése negyedével esett vissza.

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

A külpiacokon még valamivel kevésbé éreztette hatását a világjárvány, az exportbevételek 15 százalékkal, 2,66 milliárd forintra estek, az exportarány ugyanakkor jelentősen javult, a külföldi értékesítés a 2019-es 36 százalékkal szemben már 44 százalékkal járult hozzá a teljes forgalomhoz. Az egyéb bevételek a növekvő exportsúly és a gyenge forintból fakadó árfolyamnyereség miatt 17 százalékkal 159 forintra emelkedtek.

A Nyomdának úgy sikerült megőriznie nyereségességét, jó fizetőképességét, hogy megőriztük a munkahelyeket, nem került sor elbocsátásokra és nem is tervezünk ilyen lépéseket

– hangsúlyozta a beszámoló kapcsán Zsámboki Gábor, a társaság vezérigazgatója.

A befektetők számára biztató lehet, hogy a vállalat vezetése szerint a júliusi adatok és a megrendelés állomány alapján a társaság túl van a nehezén, és az általános egészségügyi helyzet és ezzel együtt a gazdasági környezet javulására számítanak a következőkben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.