BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tizennégyezer gyanús pénzmozgást figyelt a NAV

Bankoktól, kaszinóktól, könyvelőktől is érkezett bejelentés.

A korábbiaknál jóval több dolga akadt tavaly a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása ellen küzdő irodának. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal berkeiben működő egység

2019-ben több mint 14 ezer alkalommal kezdett elemzésbe

írja a Magyar Nemzet. A legtöbbször, nagyjából 12 ezer esetben amiatt, mert valamely hazai pénzügyi vagy jogi szolgáltató tett bejelentést gyanús, kétesnek tartott ügyről. Ezekben a közlésekben olyan adatok, tények, körülmények szerepeltek, amelyek pénzmosásra, terrorizmus finanszírozására vagy bűncselekményből származó dologra, vagyonra utaltak.

A 12 ezres szám meglehetősen nagy, különösen annak fényében, hogy két évvel korábban a kilencezret sem érte el az efféle közlések száma, de 2018-ben is alig lépte túl a tízezret a bejelentés­szám.

A növekedés leginkább annak köszönhető, hogy a jegybank elkezdett fokozottabban figyelni, a bankok pedig jobban ügyeltek a gyanús ügyek felfedezésére.

Fotó: AFP

A lap azt írja, a legtöbbször bankok tettek jelentést, és

a nagyjából nyolcezer bankos bejelentésből több mint hatezer öt nagybanktól érkezett.

Százával fordultak emellett az irodához különféle más pénzügyi szolgáltatók, biztosítók és pénzváltók is. Kaszinó 37 alkalommal volt a bejelentés megfogalmazója, de könyvelőtől, könyvvizsgálótól, ügyvédtől és nemesfém-kereskedőtől is kapott jelzést a hatóság. Az információkat persze nem tartotta meg magának az iroda: a bejelentések felét tavaly továbbította az egység a nyomozó hatóságoknak, így a rendőrségnek, az ügyészségnek, a nemzetbiztonságnak, a terrorelhárításnak vagy éppen az adóhivatal más szervezeti egységeinek.

A Magyar Nemzet arról is beszámol, hogy a múlt évben

157 millió forint, 3,5 millió euró, 7,5 millió amerikai dollár, valamint kilencezer angol font útját akasztották meg.

agyis biztonságba helyeztek 3,5 milliárd forintnyi értéket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.