BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az olajipar vételi lehetőségeket kínál

Az olaj árfolyama ugyan az áprilisi szintekről helyreállt, a legnagyobb integrált olajtársaságok piaci kapitalizációja alacsony szinteken maradt.

A koronavírus és a szaúdi–orosz–amerikai olajháború okán az olajpiac sem volt eseményektől mentes az elmúlt fél évben. Az olaj árfolyama ugyan az áprilisi szintekről helyreállt – a West Texas crude jelenleg 43 dollár, a Brent crude 45,7 dollár –, ennek ellenére a legnagyobb integrált olajtársaságok piaci kapitalizációja alacsony szinteken maradt a válság kitörése óta.

A jelenség furcsának tűnhet, hiszen minél magasabb a nyersolaj árfolyama, annál nagyobb lesz az olajcégek bevétele is. Az olaj márciusi keresleti oldali sokkja, és a palaolaj kitermelésének leállása gyors tőkeáttétel-növekedést okozott az olajvállalatoknál, a nettó adósság-EBITDA rátájuk átlagosan 25 százalékkal lett több az elemzői konszenzusnál.

A tőkeáttétel megfelelő szinten tartása kritikus fontosságú, mivel a felhalmozott adósság után fizetendő kamat hatással van az olajipari vállalatok osztalékfizetésére és költséghatékony működésére is. Az olajcégek osztalékot csökkentettek, hogy korlátozzák a hitelek leminősítésének kockázatát, egyben stabilizálják a pénzáramokat.

Így tett a legnagyobb holland-angol olajtársaság, a Royal Dutch Shell is, amely 1945 óta először csökkentett osztalékot.

A rendkívüli lépés rövid távon ugyan negatív hangulatot keltett a befektetők körében, de az elemzők szükséges döntésnek tartják, amellyel a vállalat nagyjából 10 milliárd dollár szabad cash flow-t menthet meg idén.

Fotó: AFP

Ezenfelül a Shell ötö­dével csökkenti a tőkeberuházását és a működő tőkéjét, továbbá leállítja a részvény-visszavásárlási programját az idei évre. A megszorító intézkedések azt sugallják, hogy a cég menedzsmentje jelentős jövedelemnyomásra számít a kitermelés, a finomítás és az értékesítés terén is.

Összességében az olajiparba való befektetés azok számára előnyös, akik konzervatív stratégiát folytatnak, ugyanis annak ellenére, hogy a szektorban lassabb visszarendeződés várható – különösen egy újabb járványhullám miatti korlátozások esetén –, a jelenlegi árfolyamszintek számos vételi pontot kínálnak hosszú távon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.