BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Technikai korrekció rázta meg Amerikát

Nem ért még véget a Wall Streeten a bikapiac az elemzők szerint, bár az amerikai tőzsdeindexek csütörtöki esése pénteken is folytatódott, igaz jóval szerényebb mértékben.

Csupán döccentek egyet a tengerentúli börzék a múlt hét utolsó két kereskedési napján – mondta el a Világgazdaságnak Török Lajos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője. Bár a Dow Jones és az S&P 500 is markánsan gyengült, a legnagyobb mértékben mindkét napon a Nasdaq került lejjebb, tehát a technológiai papírok vezették az esést.

Abból pedig, hogy

csütörtökön a Tesla 9 és az Apple 8 százalékkal zuhant, jól látszik, elsősorban azokból a nagy piaci súlyú részvényekből szálltak ki sokan,

amelyek hihetetlen erősödésen mentek keresztül az utóbbi időben.

Az idén ötszörösére dráguló Tesla esetében a cég második legnagyobb tulajdonosa, a skót Baillie Gifford befektetési társaság közölte is, hogy 7,7 százalékról 4,3 százalékra csökkentette részesedését.

A cég vezetője egyébként elárulta a Herald Scotland riporterének, hogy továbbra is híve a Teslának, de a rájuk vonatkozó szabályokra tekintettel nem volt más választása, hiszen éppen a részvény korábbi száguldása miatt a megengedettnél nagyobb hányadot ért el a papír ügyfeleik portfóliójában.

Amerikai elemzők arra is felhívták a figyelmet, hogy a Tesla kurzusa már kedden süllyedni kezdett, amikor Elon Musk egy 5 milliárd dolláros tőkeemelést jelentett be.

A Baillie Gifford és más befektetők erre a hírre dönthettek az azonnali profitrealizálás mellett.

Fotó: Angela Weiss / AFP

Török Lajos szerint a régóta nem látott gyengülés mindamellett azt is jelezheti, hogy a befektetők figyelme ismét az értékalapú részvényekre terelődhet. Ezen kívül – hangsúlyozta az elemző – érdemes az Egyesült Államokban a központi bank szerepét betöltő Fed chicagói vezetőjének csütörtök esti megszólalására is odafigyelni.

Charles Evens a washingtoni törvényhozásnak üzente, hogy jobb lenne, ha a pártpolitikai szempontokat félretéve, mihamarabb elfogadnák az újabb gazdasági ösztönző csomagot, mert a válság által sújtott szektoroknak már nagy szüksége lenne a támogatásra.

Természetes technikai korrekciónak tartja a csütörtökön és pénteken történteket Kiss Nicholas, az Erste Bank részvényelemzője is, ugyanis szerinte az elmúlt hetek folyamán extrém optimizmus alakult ki főként a technológiai részvények piacán.

Ezt a túlfűtöttséget mutatta többek között az RSI technikai indikátor is, amely mind az S&P 500, mind a Nasdaq grafikonján 80 pont fölé jutott, pedig a 100-as skálán a 75 feletti érték általában már erős túlvettséget jelent.

A már kontraindikátorként értelmezhető extrém eufóriát támasztotta alá a technikai elemzésekkel foglalkozó Investors Intelligence felmérése is, amely több mint 100 különféle piaci hírlevél tartalmát vizsgálta és összegezte.

Az emelkedést váró szakértők száma eszerint 3,75-szöröse volt a csökkenést várókénak, ami messze meghaladta a normálisnak mondható 1 és 3 közötti arányszámot.

Ugyancsak a küszöbön álló korrekciót prognosztizálta, hogy

a chicagói opciós tőzsdén a részvényekre vonatkozó eladási és vételi opciók aránya 0,4-re csökkent.

Az esés napján egyébként 0,58-ra ugrott az arányszám, miután vélhetőleg sok call opcióval spekuláló kereskedő zárta pozícióját. Összességében az esés mögött tehát nem új érdemi hírek álltak, hanem technikai tényezők – vélte Kiss Nicholas.

Mindezek dacára nem tartja kizártnak, hogy folytatódhat a korrekció, mivel a koronavírus újbóli terjedésére szerinte a piacok még nem reagáltak megfelelően. A közelgő elnökválasztás és Joe Biden jó esélyei sem kedveznek a részvénypiacoknak – fűzte hozzá a szakember.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.