BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hadilábon áll a tőzsdézéssel a lakosság

A töretlen kötvényvásárlási kedv révén tovább gyarapodott a háztartások értékpapírvagyona szeptemberben. Az alapkezelőknél elhelyezett tőkéjük szépen fialt, a részvénypiacon azonban ezúttal sem termett sok babér számukra.

Bő 183 milliárd forinttal gyarapították értékpapírvagyonukat a háztartások szeptemberben, és 1,4 százalékos bővülés után már 13 195 milliárd forint befektetéssel rendelkeznek

– derül ki a Magyar Nemzeti Bank friss statisztikájából. Az újabb csúcs döntően a kitartó megtakarítási kedvnek köszönhető, a 177 milliárd forintos új lekötéshez az ősz elején szűkmarkú hozamok mindössze hatmilliárdot tettek hozzá.

A kedvenc megtakarítási termék továbbra is az állampapír, amelyből közel 128 milliárd forintért vásárolt a lakosság. A MÁP Plusz töretlen népszerűségét jelzi, hogy a forintalapú, hosszú lejáratú kötvényekből

176 milliárd forint értékben táraztak be, az egy évnél rövidebb lejáratú forintos papírokból 44, a devizában denomináltakból pedig 8 milliárd forintot váltottak vissza.

Szeptember végén ezzel már 8734 milliárd forinttal járult hozzá a lakosság az államadósság finanszírozásához. Idén 688 milliárd forintért vásárolt állampapírt a lakosság, a felhalmozott kamatok ez idő alatt 18 milliárd forinttal gazdagították a kockázatkerülő kisbefektetőket.

Szintén növelték kitettségüket a befektetési jegyekből és a tőzsdei részvényekből is.

Az alapkezelőkre ezúttal 27,1 milliárd forintot bíztak a háztartások, bizalmukra pedig rá is szolgáltak a portfóliómenedzserek, akik közel 25 milliárd forint hozamot szállítottak ügyfeleiknek.

A befektetési alapokban lévő lakossági vagyon mindezek eredőjeként 1,4 százalékkal, 3725 milliárd forintra nőtt, megközelítve a februári tőkepiaci pánikot megelőző szinteket.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

Az idén továbbra is adósok még a pozitív teljesítménnyel a profi befektetők, akiknek a hektikusan mozgó, összesen hatmilliárd forintos lakossági tőkebevonás mellett 78 milliárd forint veszteségük volt január és szeptember között.

Az ősz eleji részvénypiaci korrekció újra meghozta a kisbefektetők étvágyát a tőzsdézéshez is, az augusztusi ötmilliárd forint ötszörösét fordították részvényvásárlásra. A parkettre lépést azonban ezúttal sem időzítették jól, az elhelyezett friss tőkét ugyanis teljes mértékben elvitte a 27 milliárd forintos árfolyamveszteség. Kilenc hónap alatt csaknem 183 milliárd forintot vittek tőzsdére a háztartások, ezalatt viszont 214 milliárd forintot buktak, idei teljesítményük így tetemes, mintegy 30 milliárdos veszteséget mutat.

Az MNB ugyancsak tegnap közölt adatai szerint

a tartós befektetési számlákon (TBSZ) tartott vagyon 1,2 százalékkal 2809 milliárd forintra hízott, a befektetők 1308 új, öt év után adómentességet kínáló konstrukciót nyitottak szeptemberben, számuk átlépte a 288,5 ezret.

A nyugdíj-előtakarékossági számlák (NYESZ) közül újabb 234-et szüntettek meg a megtakarítók, a 100 328 ügyfélszámlán lévő 416 milliárd forintos vagyon érdemben nem nőtt az előző hónaphoz képest. Az év első kilenc hónapjában közel 7500 TBSZ-t nyitottak a befektetők, az ezeken lévő megtakarítások összege 93 milliárd forinttal, vagyis 3,4 százalékkal gyarapodott. A NYESZ-számlák összvagyona ezzel szemben 50 milliárd forinttal, azaz csaknem 11 százalékkal apadt az év eleje óta, miközben 4354 ilyen megtakarítási számla szűnt meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.