BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Izgalmas szinteken billegnek a vezető részvények

Nagy lehetőségek előtt állhat a Budapesti Értéktőzsde indexe.

Felfelé igyekszik kilépni az amerikai tőzsdeindex, az S&P 500 a szeptember óta fennálló kereskedési sávjából, amely 3574 és 3228 pont közt található.

A manőver eddig nem sikerült túl dinamikusra, ugyanis a jegyzés már 3647 pont közelében elakadt. A továbbiak szempontjából lényeges lehet, hogy az RSI indikátor és az index grafikonjának rajzolatában negatív divergencia mutatkozik. Ez annyit jelent, hogy míg az index szeptember 2-i és november 16-i csúcsa egymáshoz képest emelkedő, addig a csúcsokhoz tartozó indikátorértékek egymáshoz képest csökkennek. Ez a tapasztalat szerint az index csökkenését vetíti előre, a kurzus várhatóan megközelítheti a március óta berajzolható, hosszabb távú emelkedő trendet (ez 3352 pontnál következhet be).

Fotó: Daniel ROLAND / AFP

Eközben a BUX index jegyzése igyekszik a 38 200 pont közelében húzódó támasz felett maradni.

Ha ez sikerül, akkor a jegyzés 40 360 pont közelébe pattanhat fel. Az RSI indikátor helyzete, illetve értéke ezzel szemben inkább a csökkenést támogatja. Ha az index ennek megfelelően lefordul az ellenállásról, akkor törik a november elején indult emelkedő trend, és a jegyzés ezt követően 36 340 pont közelébe eshet vissza, a következő támasz pedig 34 630 pont közelében helyezkedik el. Ezután a jegyzés egészen a márciusban indult emelkedő trend vonalához, 32 780 pont közelébe süllyedhet.

A Mol részvényeinek árfolyama lendületesen emelkedett egészen a 2066 forint közelében húzódó ellenállás szintjéig, ahonnan a jegyzés „délnek” fordult.

A korrekció során fontosabb támasz 1856 forintnál húzódik. Ezt megelőzően a kurzus várhatóan letöri azt az emelkedő trendet, amely november 2-től kíséri felfelé a jegyzést. Ha a fenti támasz sérül, 1723 forint közelében található a következő megálló. Az RSI helyzete arra utal, hogy a kurzus a távolabbi támasz közelébe is leérhet. Ha a jegyzés mégis tovább emelkedne, először a 2065 forint közelében lévő ellenállás leküzdése kerülhet ismét sorra, majd ezt követően a 2100 forint jöhet, ahonnan a jegyzés többször visszafordult április-május környékén.

Az OTP Bank részvényeinek jegyzése a 12 600 forintos ellenállásról pattant vissza,

majd a csökkenés a 11 640 forint közelében húzódó ellenállásnál elakadt. A támasz eleste a november elején indult emelkedő trend letörését jelentené. Ebben az esetben 11 210, majd 10 610 forint közelébe süllyedhet a jegyzés. Ha az említett emelkedő trend mégis épen marad, és a jegyzés „észak” felé indul, az emelkedés első lehetséges akadálya a legutóbbi csúcs szintje (12 600 forint) közelében helyezkedik el. Az RSI indikátor szerint a kurzus várhatóan inkább lefelé folytatja útját a következő napokban.

A Richter Gedeon részvényeinek árfolyama október vége óta mozog emelkedő trendben.

A jegyzés másodszor támadja a 7037 forint közelében húzódó ellenállást. Ezzel párhuzamosan a kurzus igyekszik kilépni a szeptember 9. óta tartó csökkenő trend alól. A következő vízszintes ellenállás 7137 forint közelében található. Ha a kitörés sikertelen marad, a kurzus ismét „délnek” fordulhat és letörheti az október végén indult emelkedő trendet. Ezt követően a márciusban indult emelkedő trend (amely 6395 forintnál tart) tesztelése következhet, vagyis a 6460-as szint közelébe eshet vissza jegyzés.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.