BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Óriásit ralizott a Rába

Bár napok óta nem jött újabb hír, ami a járműgyártó második hónapja tartó raliját tovább fűtené, ma újabb óriási árfolyam növekedéssel zárt.

Közel hatszáz millió forintos forgalomban 27,62 százalékos pluszba, 1525 forint fölé került a mai kereskedésben a Rába. Bár napok óta nem jött újabb hír, ami a járműgyártó második hónapja tartó raliját tovább fűtené. De a mindössze 25 százalékos közkézhányad miatt a későn ébredők kereslete könnyen feltorlódik. Ez önmagában is magyarázhatja az extrém árfolyam hullámokat. Egy olyan cég esetében, amely az idei első három negyedévben már több mint 2 milliárd forint veszteséget könyvelt.

Fotó: Krizsán Csaba / MTI

Még nincs egy hete, hogy Rátkai Orsolya, az OTP elemzője a BÉT piacfejlesztési programja keretében támogatott elemzésében vételre módosította az ajánlását a Rába részvényre. Egyúttal a célárát is 1197 forintra emelte a korábbi 891 forintról. Döntését a vártnál jobb harmadik negyedéves számokkal és a kedvező kilátásokkal indokolva. Az első negyedévi 1 milliárdos és a második negyedévi 853 millió forintos veszteséghez képest ugyanis a harmadik negyedévet jóval kisebb, 267 millió forintos veszteséggel zárta a cég.

Azóta másfélszeresére emelkedett az árfolyam, a piac napok alatt túllépett az egyéves céláron. Az optimizmust a december 3-án tartott közgyűlésen választott új igazgatóságba vetett remények is táplálhatják. Miután a legnagyobb részvényes a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő 74,34 százalékkal, ezért a kisbefektetők jövőbeni állami megrendeléseket árazhatnak.

Nem is alaptalanul. Emlékezhetünk, hogy október közepén azt követően indult emelkedésnek a Rába hónapok óta trendszerűen lefelé csorgó árfolyama, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter bejelentette, az egyik nagy szingapúri hadiipari konszern egy új harci járművet gyárt közösen a Rábával. A tervek szerint a gyártás idővel teljesen Magyarországra települhet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.