BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Három éve nem volt ilyen erős a kábelfont

A Brexit-megállapodást követően meghatározó szinteket tört át a font a dollárral szemben, s már 1,37 közelében jegyzik.

Közel hároméves csúcsra erősödött font a dollárral szemben, miután a hosszú ideig meghatározó, 1,35-ös szintet szignifikánsan áttörte, s így újabb tér nyílt meg a további emelkedés előtt

– mondta a Világgazdaságnak Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője. Hozzátéve: a következő ellenállási szint 1,3750-nél húzódik, melynek átlépése esetén viszonylag rövid időn belül elérhető lehet az 1,40-es magasság.

Fotó: Pixabay

Mint mondta,

hosszú huzavona után sikerült megállapodniuk a feleknek az átmeneti időszakot követő kapcsolat rendszerről, így elkerülték a Hard-Brexitet.

A megállapodás alapján 0 százalékos vámtételt alkalmaznak az Európai Unió és az Egyesült Királyság határán, ugyanakkor az áru- és személyforgalom ellenőrzését bevezetik. Az Európai Bizottság vezetője hangsúlyozta, hogy egy pillanatra sem hátráltak meg a tárgyalások során, és a megállapodás értelmében az Egyesült Királyság jóval kevesebb jogosítvánnyal bír, mint az uniós tagállamok.

Boris Johnson is elégedetten nyilatkozott, a brit miniszterelnök szerint a brit vállalkozásokat nem érinti majd hátrányosan a szerződés, nem emelkednek az árak, nem szűnnek meg a munkahelyek. Az egyezményt egyelőre ideiglenesen alkalmazzák, mivel nem volt idő az Európai Parlament jóváhagyására, így az EU részéről csak az Európai Bizottság és az Európai Tanács vezetői írták alá.

Nevezetes a devizapár a GBP/USD, mely a transzatlanti távírókábel lefektetésének köszönheti létét. 1858-tól jött létre a London és New York közti távíró kapcsolat, ami lehetővé tette a két deviza keresztárfolyamának folyamatos jegyzését. Az első rátát 1866 augusztusában publikálta a The Times. A tőzsdei szlengben ez a devizapár a „kábel” nevet kapta.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.