BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vételi alkalmat kínálhat a Mol korrekciója

2025-ig a járvány előtti szint alatt maradhatnak a globális olajipari beruházások.

Már a hétfői kereskedés első órájában félmilliárd forintot meghaladó forgalommal enyhe mínuszban támaszokat tesztelt a Mol árfolyama. Még 2270 forintig is leszúrt a kurzus.

A pénteki kereskedésben korrekció indult a hazai részvénypiacon, melyet elsősorban a romló nemzetközi befektetői hangulat okozott, s a korrekció ma is folytatódott

– mondta a Világgazdaságnak Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője. Hozzátéve: a Mol árfolyamában 2 200 és 2 300 forintnál találunk fontosabb szinteket, míg felül a 2 400 forintos érték már ellenállásként funkcionál. A támaszok kifejezetten erősek, vagyis a mostani korrekció akár vételi alkalmat is kínálhat, azoknak a befektetőknek, akik középtávon bíznak a Mol emelkedésében.

Mint mondta,

a korrekciót részben az amerikai kötvénypiaci hozamemelkedés magyarázza, emellett az olajpiacon az új amerikai elnök, Joe Biden zöld tervei is kelthetnek némi aggodalmat.

Míg az újabb kínai karanténintézkedések a rövid távú globális olajkeresletet befolyásolhatják negatívan.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

Középtávon ígéretesnek tartja a Molt Miró József, az Erste vezető elemzője. Szerinte,

akár már az idei második félévben jelentősen megemelkedhet az olajkereslet, moderált kínálat mellett, mert az elmúlt években elmaradtak az iparági fejlesztések.

És a 2022-es előremutató EBITDÁ-val számolva nem tűnik drágának a Mol árazása.

A Wood Mackenzie tanácsadó cég szerint az olaj- és gáztermelésre fordított globális kiadások legalább 2025-ig a járvány előtti szint alatt maradnak, mivel a vállalatokon nagy a nyomás, hogy csökkentsék az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. Így az elkövetkező öt évben a globális olajberuházások az előrejelzések szerint csak valamivel több mint a felét érik el annak, amit a vállalatok a 2010-es évek első felében befektettek. Tavaly a járvány az olajberuházásokat 2005 óta a legalacsonyabb szintre szorította vissza.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.