BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lélektani határ fölött a Brent olaj ára

Átlépte a 60 dolláros küszöböt.

Átlépte a 60 dolláros küszöböt az északi-tengeri Brent nyersolaj ára hétfőn az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében, tavaly január óta első alkalommal annak köszönhetően, hogy a legfontosabb kitermelők érzékelhetően csökkentették a kínálatot, az újabb amerikai gazdaságösztönző intézkedések pedig fellendíthetik a keresletet.

Az áprilisi határidős jegyzésben a Brent 60,26 dolláron pluszban érte el eddigi napi maximumát, amely 92 centtel, 1,55 százalékkal több a pénteki záróárnál.

Délután fél három körül 74 centes emelkedéssel, 60,12 dolláron állt a jegyzés.

A New York-i árupiacon a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta márciusi szállításra ugyancsak több mint egyéves csúcsra drágult, hordónként 57,67 dollárba került eddigi napi maximumán, ami 1,44 százalékkal haladja meg a pénteki zárást. Délután fél háromkor 57,62 dolláron, 1,35 százalékos pluszban állt a jegyzés.

A múlt héten a Brent 7,8 százalékkal, a WTI pedig 8,9 százalékkal drágult.

Az áremelkedés egyik fő hajtóereje a kínai kereslet bővülése. A február 5-i adatok szerint 127 olajszállító hajó – az utóbbi fél évben egyszerre a legtöbb – tartott kínai kikötőkbe, több mint 250 millió tonna nyersolajjal feltöltve.

Kína legutóbb tavaly áprilisban vásárolt ilyen nagy mennyiségben nyersolajat rendkívül alacsony áron, nem sokkal azelőtt, hogy története során először negatívba fordult a WTI ára az éppen kifutó határidős jegyzésekben.

Fotó: Shutterstock

Az olajpiacon tovább szűkült a rés a kínálat és a kereslet között, miután Szaúd-Arábia jelezte, hogy februárban és márciusban a nagy kőolajexportáló országok megállapodásában szereplő vállalásánál is nagyobb mértékben fogja vissza a kitermelést.

Felfelé hajtja az árakat az is, hogy a dollár gyengült hétfőn a legtöbb devizához képest, így a dollárban denominált nyersanyagokat olcsóbban tudták beszerezni a más devizával fizetők.

A befektetők feszült figyelemmel követik a Joe Biden amerikai elnök által meghirdetett, 1900 milliárd dollár értékű gazdaságösztönző csomag körüli fejleményeket,

a várakozások szerint még februárban jóváhagyja a kongresszus.

Támogatja az olajárakat az is, hogy megfogyatkoztak azok a remények, miszerint az új amerikai kormányzat feloldhatja a szankciókat és Irán hamarosan visszatérhet az olajpiacra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.