BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem vevők a befektetők a Walmart terveire

Az amerikai kiskereskedelmi óriásnak 1,1 milliárd dollár pluszköltséget okozott a pandémia.

Bő öt százalékkal estek a csütörtöki piacnyitás előtti kereskedésben a Walmart részvényei, a befektetők ugyanis a kiskereskedelmi óriás rekordárbevétele ellenére csalódásként értékelték az elemzői várakozásokat alulmúló negyedik negyedéves profitot és az idei évre adott, meglehetősen visszafogott vezetőségi eredményvárakozást.

Az amerikai üzletlánc 152,1 milliárd dolláros rekordforgalmat ért el a január végén lezárt negyedik üzleti negyedévben, ami éves alapon 7,3 százalékos bővülést jelent, és jócskán meghaladja a FactSet elemzői konszenzusában szereplő, 148,51 milliárd dolláros prognózist is.

A működési eredmény 3,1 százalékkal 5,5 milliárd dollárra nőtt, az 1,39 dolláros egy részvényre jutó, tisztított nyereség (EPS) azonban elmaradt a piac 1,51 dolláros várakozásától.

Fotó: Yichuan Cao/NurPhoto

Különösen az Egyesült Államokban ment jól a szekér, ahol az üzletek forgalma 8,6 százalékkal nőtt, az online kereskedelmi szegmensben pedig 69 százalékkal ugrott meg a bevétel a pandémia hatására. A belföldi forgalmat az ünnepi időszak és az amerikai állampolgároknak osztott állami ingyenpénz is fűtötte. A nemzetközi szegmens forgalma 5,5 százalékkal nőtt, főként a hazaival megegyező ütemben bővülő kanadai értékesítéseknek, Mexikóban, Kínában és a briteknél ennél lényegesen szerényebb mértékben emelkedtek a bevételek.

Beszámolója szerint a vállalatnak 1,1 milliárd dollár többletköltséget okozott a koronavírus-járvány az elmúlt három hónap során, amihez az üzletek rendszeres fertőtlenítése mellett a bolti dolgozóknak kifizetett bónuszok és a raktári munkások béremelése is hozzájárult.

A bérfejlesztéseket idén is folytatják, a Walmart több százezer amerikai alkalmazottjának átlagos órabérét emeli 15 dollár fölé. A társaság idén újabb 14 milliárd dollárt fordítana beruházásokra, elsősorban az e-kereskedelmet és a logisztikát támogató további automatizációs és digitális fejlesztésekre. A februárban kezdődött, 2022-es üzleti évben a forgalom, a működési eredmény és az EPS sorokon egyaránt kisebb csökkenésre számítanak a brit és a japán operáció értékesítése miatt, ezek hatását kiszűrve pedig legfeljebb néhány százalékos bővülésre látnak reményt, vagyis lényegében stagnálhat az eredmény. A tavalyi eredménye után két százalékkal magasabb, részvényenként 2,2 dollár osztalékot fizet a vállalat, amit négy részletben kapnak kézhez a befektetők. A társaság emellett egy 20 milliárd dolláros részvény-visszavásárlási programot is bejelentett a tulajdonosi értéknövelés érdekében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.