BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újra nyereséget termelt a CIG

Nehéz időszakon van túl a CIG Pannónia, tavalyi eredményeit a korábbi időszakhoz képest viszont már csupán jóval kisebb mértékben sújtották egyszeri tételek.

A CIG Pannónia tavaly csoportszinten 735 millió forint adózott nyereséget termelt, teljes átfogó jövedelme pedig 359 millió forint lett – közölte a biztosító. Ugyanezeken a sorokon 2019-ben mínusz 639, illetve mínusz 323 millió forint állt. A nem-élet szegmens egyedi adózott vesztesége a megelőző évi 1,3 milliárd forintról 786 millió forintra mérséklődött, az élet szegmens profitja pedig 737 millió forintról 1,7 milliárd forintra nőtt.

Hozzá kell azonban tenni, hogy az élet szegmens 2019-es év egyedi eredményét több mint 1 milliárd forinttal rontotta a Konzum-Opus átalakulást követően realizált negatív árfolyamkülönbözet.

E jelentős egyszeri tétel hatását figyelmen kívül hagyva az élet szegmens leányvállalati hatásoktól megtisztított egyedi adózott eredménye 118 millió forinttal esett vissza. Az Opus részvények azonban még tavaly is rontották 345 millió forinttal a teljes átfogó eredményt, melyet a magyar állampapírok nem realizált vesztesége további 31 millió forinttal kurtított meg.

A biztosítási díjbevétel 3 százalékkal, 19,3 milliárd forintra zsugorodott. Az élet szegmensben az új szerzés 3,1 milliárd forint volt, amely 28 százalékos csökkenést mutat.

A negyedik negyedévben a biztosító 10 millió forintos adózott veszteséget gazdálkodott ki, míg teljes átfogó jövedelme 572 millió forintos pozitív szaldót ért el. A biztosítási díjak 5,7 milliárd forintos összege pedig az éves díjbevételek közel 30 százalékát tette ki.

Fotó: Shutterstock

A cég beszámolója kiemeli, hogy díjbevételeire eddig a járvány nem gyakorolt jelentős hatást, ami a tavaly tavasszal meghozott egészség védelmi és a folyamatos üzletmenetet biztosító intézkedéseknek köszönhető. A lezárt negyedévben ugyanakkor megkezdődött egy stratégiai tervező munka, melynek célja egy megújult arculatú nemzeti biztosítóvá való átalakulás.

A társaság ugyanakkor kártérítést követel egyes korábbi igazgatósági tagjaitól leányvállalata, a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító (EMABIT) olaszországi veszteségei miatt.

A vállalat megerősítette, hogy az idei évtől csupán az akvizíciós növekedési lehetőségek kihasználását lehetővé tévő reális tartalékolást követően, a szavatolótőke-szükséglet és a társaság kötelezettségeinek, pénzügyi és gazdálkodási terveinek figyelembevételével fizet osztalékot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.