BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A bitcoin beelőzte a világ két legnagyobb óriásának összértékét

A Visa és a Mastercard is eltörpülni látszik a kriptovaluta mellett.

Az Origo cikke szerint a bitcoin összértéke ma már meghaladja a világ két legnagyobb fizetési hálózatát biztosító vállalat együttes értékét. A kriptovaluta ereje egyre nő tehát a világgazdaságban, maga mögé szorítva olyan óriásokat, mint a Visa és a Mastercard.

Mint írták, a piacon forgó összes bitcoin együttes értéke ma már több mint 1000 milliárd dollár, amivel számos óriásvállalat piaci értékét simán maga mögé szorítja.

Ráadásul a kriptovaluta összértéke ma már magasabb, mint a Visa és a Mastercard együttes piaci értéke (közösen 871 milliárd dollár).

Az összevetések pedig rámutatnak, hogy a bitcoin értéke nem csupán elképesztően nagy, de a növekedés üteme is lenyűgöző. Például 3,6-szer gyorsabban érte el az 1000 milliárd dolláros értéket, mint a Microsoft.

Fotó: Thomas Trutschel/Photothek / Getty Images

Emellett a kriptovaluta értéke magasabb volt, mint a világ három legnagyobb bankjának együttes kapitalizációja, amikor az árfolyam nemrég megütötte a 61.700 dolláros mindenkori csúcsot, az összértéke pedig durván 1150 milliárd dollár volt.

Ezzel szemben a JPMorgan, a Bank of Maerica és az Industrial and Commercial Bank of China együttes kapitalizációja 1080 milliárd dollár volt.

Az arany háttérbe szorításához azonban a bitcoinnak még bőven drágulnia kell.

Egy kutatás szerint ugyanis március 13-áig a bitcoin összértéke a befektetési aranypiac értékének 45 százalékát tette ki, de a fizikai aranypiac egészének mindössze csak 10 százalékán állt. Ahhoz, hogy a kriptovaluta teljesen háttérbe tudja szorítani az aranyat a világpiacon, durván 590.000 dolláros bitcoin-árfolyamra lenne szükség.

Bitcoin és fenntarthatóság

Vajon a világnak az lenne a legjobb, ha lekapcsolnánk a legnagyobb kriptopénzt működtető hálózatot? Vélemény.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.