BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A török tőzsde eltűnése taszította még lejjebb a bitcoint

A történelmi csúcsot múlt héten szerdán 64 829,14 dolláron érte el a bitcoin, azóta 25 százalékkal zuhant az árfolyama.

Újabb súlyos csapást mért a bitcoin és más kriptopénzek árfolyamára, hogy Törökországban csütörtökön egyik pillanatról a másikra elérhetetlenné vált az egyik legismertebb kriptotőzsde, a Thodex, vezetője pedig szökésben van.

A napi több százmillió dollár forgalmat bonyolító Thodex ügyfelei nem tudnak hozzáférni számláikhoz és a pénzükhöz, a honlapon pedig az olvasható, hogy négy-öt napra leállítják a kereskedést, mert tárgyalnak a vállalat eladásáról.

A közel 400 ezer ügyfél attól tart, hogy becsapták őket, sokan büntetőfeljelentést tettek.

A nyomozás során kiderült, hogy Faruk Fatih Özer, a Thodex alapítója, egyben elnök-vezérigazgatója már kedden elmenekült az országból Tiranába. Törökország az Interpol révén nemzetközi elfogatóparancsot adott ki, a török belügyminiszter és rendőrfőnök pedig csütörtökön arra kérte albán kollégáját, hogy tartóztassák le Özert.

A török rendőrség csütörtökön átkutatta a Thodex isztambuli irodáit, péntek hajnalban pedig nyolc tartományban tartottak razziát és vettek őrizetbe 62 embert.

Fotó: Shutterstock

A Thodex azt állítja, hogy a róla szóló „negatív” sajthírek hamisak, bankokkal és befektetési alapokkal – amelyeket majd később nevez meg – tárgyal, amelyek partnerséget javasoltak és be akarnak fektetni a társaságba.

A Coinmarketcap, a legnagyobb kriptodeviza adatbázis adatai szerint legutolsó kereskedési napján a Thodex 24 óra alatt 538 millió dollár értékű forgalmat bonyolított.

A török hatóságok egy héttel ezelőtt jelentették be, hogy megtiltják minden digitális eszköz használatát fizetési tranzakciókban.

A bejelentés hatására a bitcoin árfolyama a hét végén 14 százalékkal esett.

A napokban több másik piaci történés is igen kedvezőtlenül hatott a kriptovaluták piacára, többek között az is, hogy sajtóértesülések szerint Joe Biden amerikai elnök a tőkenyereségre kivetett adó jelentős mértékű növelését tervezi.

Az egyik széles körben elfogadott bitcoin árfolyamindex, a Coindesk indexe – ami a legnagyobb globális kereskedési platformok jegyzéseinek átlagát mutatja – péntek délután 48 809,73 dolláron, azaz több mit 11 százalékos mínuszban állt.

Az elmúlt 24 órában a minimumot 47 467,91 dolláron, a maximumot pedig 55 314,70 dolláron érte el az index, a tranzakciók együttes értéke meghaladta a 19 milliárd dollárt.

A történelmi csúcsot múlt héten szerdán 64 829,14 dolláron érte el a bitcoin, azóta 25 százalékkal zuhant az árfolyama. Egy héttel korábban a Coinbase repülőrajtot vett a Nasdaqon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.