BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rekord-hitelkihelyezésekre számít az OTP Bank

Meglepően erős maradt az első negyedévben a lakáspiac, ezért az OTP Bank az ingatlanszakértőknél – például a Duna House elemzőinél – is magasabb újhitel-kihelyezési adatokra számít. A Világgazdaságnak emellett nyilatkoztak az ukrán–orosz konfliktusról és a Nova KBM Bankot érintő spekulációról is.

Kiemelkedően erős második negyedévre számít a jelzálog-hitelezésben a Duna House, márciusra pedig 93 milliárd forintos jelzálogcélú lakáshitel-kihelyezéssel kalkulálnak – írták néhány hete –, az OTP Bank várakozásai pedig még ennél is optimistábbak.

A Világgazdaság megkeresésére a hitelintézet sajtóosztálya azt válaszolta, hogy az OTP még a Duna House adatközlésénél is erősebb kölcsönkihelyezési adatra számít. A nagybanknál úgy vélik, hogy a lakáspiac – figyelembe véve a járvány gazdasági hatásait – meglepően stabil tudott maradni, és a trend a kilábalással várhatóan tovább erősödhet.

Ugyanakkor a jelenlegi emelkedés egyszeri hatást is tükröz (a 2020-as év végén az illetékmentesség miatt elhalasztott csokos tranzakciók is növelik a számokat), valamint most kezdenek megjelenni az adatokban az otthonfelújítási program hatásai is.

Az OTP-től kapott válaszok e tekintetben összhangban vannak a Magyar Nemzeti Bank márciusban publikált Hitelezési folyamatok című jelentésével, amelyben az szerepel, hogy 2021 első felében a válaszadó intézmények mintegy fele növelni tervezi a hiteleinek állományát, és ez a jelzálog- és a fedezetlen fogyasztási hitelek esetében is igaz.

Fotó: VG / Kallus György

A Világgazdaság kérdésére kitértek az ukrán–orosz geopolitikai krízis esetleges kockázataira is (mindkét országban piaci szereplők az OTP-leányok). A napi üzletmenetre egyelőre nem látják ennek hatásait, ügyfeleiket most inkább a Coviddal kapcsolatos fejlemények foglalkoztatják. A szigorúbb szankcióknak, a magasabb belső inflációnak és a gyengülő devizának lehet hatása a két állam jegybankjára: sőt, már volt is, az ukrán alapkamat az év elejétől – két lépésben – 150, míg az orosz 25 bázisponttal emelkedett.

A nyilvánvaló geopolitikai és az ezekhez kapcsolódó piaci kockázatokat folyamatosan elemezzük és értékeljük. A menedzsment a piaci események alakulásának függvényében felkészült a megfelelő intézkedések azonnali meghozatalára, így tovább csökkentve az OTP-csoportra gyakorolt hatást

– válaszolta a sajtóosztály, hozzáfűzve, a negyedik negyedéves gyorsjelentés napján, márciusban közzétett menedzsmentvárakozásokat továbbra is irányadónak tekinti az OTP.

Ahogy eddig, ezúttal sem kommentálták az akvizíciós sajtóhíreket, a szlovén Nova KBM Bank megszerzéséről, átvilágításáról szóló kérdésünkre azt írták, hogy a stratégia mentén elsősorban a már meglévő piacokon növelnék részesedésüket akvizíciókkal és organikusan, de ez nem jelent kizárólagosságot. A szlovén bankszektorban egyébként különösen megéri magas piaci részesedést szerezni (a Novával már piacvezető lenne az OTP), hiszen a kamatokon viszonylag szerény haszon realizálható, különösen most: a nettó kamatmarzs februárban történelmi mélypontra, 1,5 százalékra esett vissza.

Hamarosan az OTP két további meghatározó piacán – Bulgáriában és Horvátországban – is a jelenleginél alacsonyabb marzsokra kell felkészülni, ha bevezetik az eurót. „Ebben a két országban a kamatkörnyezet és a marzsok már most is alacsonyak. A két ország erősen függ az eurótól, így a saját deviza előnyeivel aligha tudnak élni, miközben a költségeit ki kell fizetniük. Amikor ez a két ország bevezeti az eurót, az a csökkenő országkockázat miatt az OTP-csoport számára is kedvező lesz” – válaszolták a bank szakértői.

Tíz éven belül eltűnhet a klasszikus ügyfélszolgálati irodák többsége

A járvány miatt szinte nincs olyan terület, ahol nem merült fel a kérdés, hogyan lehetne minimalizálni a személyes érintkezést.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.