BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sikeres negyedévről jelenthet a Magyar Telekom

A Magyar Telekom az elemzők szerint egyszerre tudta növelni bevételeit és EBITDA-marzsát, sőt még a pénzügyi eredmény is jól alakulhatott.

Kellemes első negyedéves eredményeket vár a Magyar Telekomtól Nagy Nóra, az Erste Bank részvényelemzője. Mint a Világgazdaságnak elmondta, az integrált távközlési cég bevételei nagyjából 2 százalékkal emelkedhettek az előző év azonos időszakához mérten, a növekedésben pedig lényegében minden szegmens közreműködhetett, bár a diákoknak és a pedagógusoknak biztosított ingyenes internet körülbelül egymilliárd forinttal csökkenthette a cég forgalmát.

Az elemző szerint az idén jóval kevesebb munkavállalót épített le a cégcsoport,

így a kisebb összegű végkielégítések miatt mérséklődött a munkaerőköltség is. Részben emiatt mintegy 200 bázisponttal javulhatott az EBITDA-marzs is. A növekvő árbevételnek és a javuló EBITDA-marzsnak köszönhetően maga az EBITDA pedig hozzávetőlegesen 10 százalékkal ugorhatott meg.

További pozitívumként említette Nagy Nóra, hogy a bázisidőszakkal szemben az idei első három hónap során nem volt nagyarányú forintgyengülés, sőt 1-2 százalékkal még erősödött is a hazai deviza,

így a pénzügyi eredmény változása is kedvező irányú.

Az értékcsökkenés ugyanakkor nagyjából szinten maradhatott a bázishoz képest, hiszen az elmúlt években rengeteget költöttek az optikai hálózat bővítésére, és ez a lezárás időszakában is folytatódott.

A fentiek következtében a Magyar Telekom tavalyi első negyedéves, 1,6 milliárd forintos vesztesége után az idén a nettó nyereség a 9 milliárdot is elérhette.

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Gaál Gellért, a Concorde részvényelemzője is hasonlóan látja a szektor magyar piacvezető vállalatánál végbemenő folyamatokat, noha valamivel szerényebb tényadatokra számít. Az EBITDA esetében például 8-9 százalékos bővülést prognosztizál, és ebben szerinte is fontos szerepet játszik a tavaly ilyenkor 2 milliárd forintot kitévő végkielégítések összege.

Az optikai hálózatok kiépítése kapcsán Gaál Gellért kiemelte, hogy ez a folyamatos beruházás kulcsjelentőségű a cég jövedelmezősége szempontjából, hiszen egyidejűleg tudja a társaság ügyféltáborát gyarapítani, valamint – a szolgáltatásai minőségjavulása nyomán – az egy előfizetőre eső díjbevételét növelni. A Concorde is hangsúlyozta a forint idei relatív erejének pozitív, valamint az iskolai internetkedvezmény bevételcsökkentő hatását. Azonban ahogy az Erste Bankhoz képest visszafogottabb növekedést lát EBITDA ágon,

úgy a nettó profitot is csupán 7,5 milliárd forint közelébe várja.

A Magyar Telekom honlapjára kitett elemzői konszenzus is növekedést vár a cégtől minden lényeges soron. A vállalat árbevétele a közreműködő négy cég átlagolt előrejelzése szerint 2,1 százalékkal, 162,7 milliárd forintra, az EBITDA 8,6 százalékkal, 50,4 milliárdra, az üzemi eredmény pedig nem kevesebb mint 20 százalékkal, 15,3 milliárdra nőtt. A legkedvezőbb változást azonban a nettó eredmény mutathatja majd, hiszen a tavalyi veszteség után az idei év első három hónapjára 8,2 milliárd forintot várnak az elemzők.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.