BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újra formában a Magyar Telekom

A negyedéves nyereség, az elemzői várakozásokat meghaladva, visszatért a normalitáshoz – mondta Török Lajos, az Equilor vezető elemzője.

Tegnap piaczárás után tette közzé idei első negyedéves gyorsjelentését a Magyar Telekom, s ma délután 2 órakor tartják az elemzői konferenciát.

A negyedéves nyereség – a tavalyi egyszeri tételek elmaradása miatt – ismét visszatérve a normalitáshoz, 8,9 milliárd forint volt, ami 9 százalékkal meghaladta az elemzői várakozásokat, s ez különösen annak fényében megsüvegelendő, hogy az EBITDA és EBIT sorokon enyhén elmaradt a konszenzustól a cég – mondta a Világgazdaságnak Török Lajos, az Equilor vezető elemzője, aki szerint összességében meglepetések nélküli negyedévet zárt a Magyar Telekom.

Növekedésről számolt be a Telekom a bevétel soron, ám az elemzők bevételvárakozásaitól minimálisan elmaradt a cég, éves alapon 2 százalékos volt az emelkedés

– folytatta az elemző. Az eredmény sorokon is hasonló képet kapunk, ha a várakozásokhoz viszonyítunk, de éves alapon nagyobb volt a bővülés. Az EBITDA sor 8, míg az EBIT sor 18 százalékkal tudott növekedni a tavalyi első negyedévhez képest. Ugyanakkor a folytatódó tevékenységből származó bevétel a várakozásokat is felülmúlta, s a tavalyi veszteség után most nyereségről számoltak be.

Fotó: Oliver Berg / dpa / AFP

A klasszikus telekommunikációs szegmensek mind Észak-Macedóniában, mind Magyarországon növelni tudták a bevételeiket, ezt azonban részben ellensúlyozta, hogy a T-Systems csökkenésről számolt be.

Az RI/IT bevétel 1 százalékkal esett éves alapon.

Beigazolódni látszik, hogy a közszféra megrendelései jelentősen csökkennek a cég felé, amit csak részben kompenzáltak a privát szféra emelkedő megrendelései – tette hozzá.

Mint mondta, itthon a mobilbevételek 1,8 százalékkal emelkedtek éves összehasonlításban, mert az adatbevételek nagyobb ütemben tudtak bővülni, mint a lakossági hangalapú bevételek csökkenni. Hiába növekszik a hangalapú forgalom, egyre több ügyfél választja a korlátlan csomagokat, ami csökkenti az alszegmens bevételét. Ezt azonban ellensúlyozta az éves alapon 11,6 százalékkal emelkedő adatbevétel, valamint a felhasználók feltöltőkártyáról előfizetési modellre való átállása.

A készülékértékesítések stagnáltak éves alapon.

A magyar vezetékesbevételek 0,9 százalékkal emelkedtek éves alapon, 48 milliárd forintot ért el a cég ezen szegmensben. A főbb komponensek közül tovább folytatódott a hangalapú bevételek csökkenése, éves alapon 6,0 százalékkal, míg a tv-bevételek 8,3 százalékkal emelkedtek, hála a magasabb előfizetői számnak és a tavaly szeptemberi áremelésnek. A széles sávú kiskereskedelmi bevételek 1,6 százalékkal növekedtek. A készülékértékesítések 4 százalékkal csökkentek éves alapon.

Észak-Macedóniában is hasonló trendeket láthatunk, azonban a növekedés dinamikája itt jelentősebb

– emelte ki Török Lajos. A mobilbevételek 8,9 százalékkal emelkedtek éves alapon, míg a vezetékes szegmens bevételei 10,3 százalékos éves növekedést mutatnak. Az országban a Telekom bevétele még a hangalapú bevételek között is dinamikus bővülést mutat, de a tv-bevételek két számjegyű növekedése is kiemelendő. Az RI/IT bevételek jelentősen, 11,8 százalékkal estek éves alapon, a testreszabott megoldási projektekből származó alacsonyabb bevételek miatt.

A társaság tegnap bejelentette, hogy ismét aukción keresztül fogja lebonyolítani a részvény-visszavásárlást, melyre június 10-én kerül sor.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.