BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kártérítést kaphat, akit megtévesztett a Telekom

A Gazdasági Versenyhivatal 310 milliós bírságot rótt ki a Magyar Telekomra.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 310 milliós bírságot rótt ki a Magyar Telekomra, amiért a fogyasztókat megtévesztve, valótlanul reklámozta korlátlanként egyes mobilinternet-csomagopcióit.

A cégnek emellett kompenzációként 4 gigabyte többlet-adatforgalmat kell biztosítania a jogsértéssel érintett fogyasztói számára.

A GVH pénteki közleménye szerint még 2020. végén elején indított vizsgálatot a Magyar Telekommal szemben, mobilinternet-díjcsomagjainak népszerűsítése miatt. A vállalat reklámjaiban korlátlanságot ígért a fogyasztóknak többek között közösségi médiaszolgáltatások, meghatározott chat-alkalmazások vagy egyes TV- és filmapplikációk használatakor.

A versenyhatósági vizsgálata feltárta, hogy valójában a korlátlanként beharangozott nullás díjszabású opciók egyike sem biztosított teljes díjmentességet a felhasználók számára, mivel bizonyos funkciók csökkentették az előfizetők adatkeretét.

Fotó: Shutterstock

A korlátozások gyakran népszerű funkciókra is vonatkoztak (mint például a videólejátszás), míg más esetekben elkerülhetetlenek voltak, például az automatikusan lejátszódó hirdetések esetében.

Ezekről a Telekom gyakran nem adott megfelelő tájékoztatás a reklámjaiban – ahol igen, ott sem tette egyértelművé, hogy mely forgalmak díjmentesek, és melyek csökkentik az adatkeretet.

A GVH döntése megállapította, hogy a megtévesztő gyakorlat nem csupán az érintett mobilcsomagok ár-érték arányára lehetett kihatással, hanem befolyásolhatta a fogyasztók használati szokásait is. Azaz a szűkítések pontosabb tudatában a fogyasztók kevésbé intenzíven használhatták volna az érintett applikációk (korlátlannak hitt) funkcióit, vagy gyakrabban térnek át a wifi-hálózatra.

A hivatal azért is döntött jelentős, 310 millió forintos bírság mellett, mert a Magyar Telekom Nyrt. az elmúlt 10 évben már tizedszer tévesztette meg a fogyasztókat.

A GVH egyútta eltiltotta a vállalkozást a gyakorlat folytatásától, emellett – bírságcsökkentésként figyelembe véve – a fogyasztók kompenzálását célzó jóvátételi csomagjának végrehajtására kötelezte.

A jóvátétel keretében a bírságcsökkentés mértékét összességében többszörösen meghaladó értékű, 4 gigabytenyi, 1 hónapig felhasználható plusz adatmennyiséget kap minden olyan fogyasztó, aki 2017.01.01. után igénybe vett és jelenleg is igénybe vesz a Telekomnál korlátlanként hirdetett opciót, és ez időszak alatt legalább egy akalommal elérte a díjcsomagjában foglalt adatkeret 100 százalékát.

A jogosultakat a válallat SMS-ben tájékoztatja majd a pótlólagos adatkeretről. A Telekom emellett valamennyi, korlátlan opciókkal érintett előfizetőjét tájékoztatja a kérdéses adatforgalmak korlátaira vonatkozó információk elérhetőségéről.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.