Látványos árfolyam-emelkedésbe kezdtek a részvények a moszkvai tőzsdén, azt követően, hogy az orosz jelezték, nem zárkóznak el a további párbeszédtől. Az orosz blue chipek indexe 4 százalék fölötti pluszban járt 16 óra környékén, a dollárban denominált RTS 6,2 százalékkal emelkedett.

Az elemzők már hetek óta hangoztatják, hogy az elmúlt időszakban sokat szenvedett orosz eszközök között érdemes szemezgetni, abban bízva, hogy úgysem tör ki valós háború a két ország között.

Fotó: Shutterstock

Az eszkalálódó konfliktus a nyugat és Oroszország között ugyanis sok befektetők menekülésre késztetett az orosz tőkepiacokról, az eladói nyomás alatt pedig kimondottan olcsóvá vált sok köztük bankoké, energetikai cégeké, ráadásul a rubel is sokat veszített értékéből. Ez tükröződik vissza a csütörtöki árfolyamokból is, hiszen például a Sberbank részvénye több mint 7 százalékkal drágul, a Gazprom árfolyama 8 százalékkal lőtt ki, a Lukoil 4,4, a moszkvai papírjai pedig 3,4 százalékkal drágulnak.

A moszkvai piac volatilitását mérő index 15 százalékkal esett az előző nap 62,9 pontos záróértékéről 50,2 pontig. A rubel több mint 2,7 százalékkal erősödött az euró ellenében 86,82 keresztárfolyamig, ami egyhetes csúcsnak felel meg. A dollárral szemben 1,9 százalékos volt az erősödés. Az enyhe optimizmus a kötvénypiacon is tetten érhető, a 10 éves papír hozama 9,6 százalékra mérséklődött az előző napi 9,86 százalékról.