BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A háborús feszültséget árazta a piac

A BUX 1,7 százalékos gyengülést követően 51 162 ponton zárt hétfőn, az OTP és a Richter papírjai is nagyot estek.

Az orosz-ukrán katonai konfliktus kiéleződésével kapcsolatos félelem uralta hétfőn a piacokat, a vezető nyugat-európai tőzsdék zömében két és fél százalékos eséssel zárták a napot. A pánikszerű eladási hullám a magyar börzét sem kerülte el, a BUX 1,7 százalékos gyengülést követően 51 162 ponton állapodott meg. A hazai parkett forgalma az átlagnál valamivel nagyobb, 14,9 milliárd forint volt.

A hazai nagypapírok kivétel nélkül a vesztes oldalra kerültek, a legnagyobb esést közülük is az OTP szenvedte el. 

Az orosz és ukrán kitettséggel is bíró nagybank részvényei 2,2 százalékkal 17 405 forintra ereszkedtek, de hasonló, két százalékos esést szenvedtek el a kelet-európai piacokon ugyancsak érdekelt Richter papírjai is.

Fotó: Shutterstock

A Magyar Telekom és a Mol részvényei előbbieknél kisebb, egyaránt 0,8 százalékos csökkenéssel úszták meg a napot. A magyar olajtársaság a hétfőn közzétett elemzői konszenzus alapján várhatóan jelentős év végi eredménynövekedésről számolhat be pénteken.

A kosártagok közül a Waberer’s teljesített a leggyengébben 4,8 százalékos eséssel, míg az ANY Biztonsági Nyomda 0,6 százalékos emelkedéssel is jócskán felülteljesített.

Borúsan kezdte a hetet a forint is, az euróval szemben 0,3 százalékkal értékelődött le a hazai fizetőeszköz. A tőzsdezáráskor a 357,4-es szintet súrolta az euró árfolyama.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.