BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az amerikaiaknak is fájhat a feje a drága benzin miatt

Több mint hét éve nem tapasztalt árakkal találkozhattak pénteken az amerikai autósok a benzinkutakon a 90 dollár fölé emelkedő olajár miatt.

Pénteken 2014 óta először lépte át a WTI típusú nyersolaj hordónkénti ára a 90 dollárt. Az energiahordózó péntek estig 2,6 százalékkal, 92,5 dollárig drágult.

Az Egyesült Államokban irányadó könnyűolaj-fajta drágulásával párhuzamosan több mint hét éves csúcsra emelkedtek a helyi üzemanyagárak is.

Egy gallon (3,8 liter) benzinért átlagosan 3,423 dollárt kértek pénteken az országban.

Legutóbb 2014 szeptemberében kellett ennél mélyebben zsebükbe nyúlniuk a helyi autósoknak a kutakon, akik tavaly még átlagosan 2,14 dollárért tölthettek egy gallon benzint járműveikbe.

Fotó: Jim Watson / AFP / AFP

A gyors áremelkedés a fogyasztók mellett az amerikai gazdaságnak is kihívást jelent az erősödő inflációs félelmek miatt.

A kutakon emelkednek az árak. Azon dolgozunk, hogy csökkentsük őket, de emelkednek

 – mondta Joe Biden elnök a CNBC tudósítása szerint pénteken, utalva a fogyasztók számára mindenütt tapasztalható áremelkedésre.

Az elnök konkrétumokat ugyanakkor nem árult el arról, adminisztrációja miként igyekszik megfékezni a drágulást. A Fehér Ház még tavaly novemberben azt közölte, hogy más országokhoz hasonlóan kész stratégiai kőolajkészleteihez nyúlni a fogyasztók terheinek enyhítése érdekében.

Az olajárak november végén és decemberben valóban ereszkedtek, ám ezt főként a koronavírus omikron variánsával kapcsolatos félelmek táplálták, a piac ugyanis ennek hatására a kereslet jelentős visszaesésével számolt. Amint viszont nyilvánvalóvá vált, hogy az új variáns tényleges hatása jóval mérsékeltebb, az olajár is újra felfelé vette az irányt, november óta már több mint 10 dollárral emelkedett a hordónkénti jegyzés.

A drágulásnak pedig valószínűleg itt még nincs vége, egyre több elemzőház várja ugyanis 100 dollár fölé a nyersanyag árát idén, a fogyasztók így további árnyomásra számíthatnak a kutakon.

A több mint 140 ezer amerikai, kanadai és ausztrál benzinkút valós idejű üzemanyagár-adatait monitorozó GasBuddy becslései szerint a május 30-i Memorial Day nemzeti ünnepre gallononként a négy dolláros szintet is átlépheti a benzin átlagára az Egyesült Államokban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.