BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fekete csütörtök: szabadulnak az európai bankpapíroktól

Az OTP sokkal nagyobbat esett, mint az orosz piacon valóban nagy kitettségű bankok.

Nem csak az OTP-részvényektől szabadulnak a befektetők csütörtökön, az orosz kitettségű európai pénzintézetek papírjait mindenhol eladják. A magyar nagybank papírjai 11 százalékos mínuszban fordultak rá a délutáni kereskedésre. Elemzők azonban újra hangsúlyozták, hogy a bankcsoport nyereségének 14 százaléka érkezik Ukrajnából és Oroszországból, ez ugyan sérülhet, de valószínűleg nem örökre.

Közben az Európai Központi Bank kötelezővé tette az Oroszországban is érdekelt európai bankoknak, hogy jelentsék a különböző szcenáriók esetén várható oroszországi veszteségeiket. Többek között a Societe General, az UniCredit és a Raiffeisen rendelkezik jelentős orosz kitettséggel.

Nyilatkozott a Reutersnek az Allianz, a biztosítótársaság leszögezte, portfóliójában jelenleg nagyon alacsony az orosz állampapírok súlya, és be is fagyasztotta a kereskedést ezekkel a kötvényekkel. Egyelőre nem pánikolnak a Deutsche Bank vezetői, Németország vezető pénzintézete ugyanis az elmúlt években (csakúgy, mint más európai bankok) csökkentette aktivitását Oroszországban. A befektetőknek ez egyelőre kevés, a Deutsche-papírok több mint 7 százalékkal esnek csütörtökön.

Fotó: Shutterstock

A pénzügyi szektort követő index – Stoxx Europe 600 Banks – szintén 7 százalékkal csökkent csütörtök kora délutánra. Ennél nagyobbat zuhan az orosz hitelpiacon meghatározó szereplőnek számító Raiffeisen (16 százalékos mínusz), és a SocGen 8,6 százalékos eséssel.

A leánybankja révén az egyik legnagyobb hitelező az orosz piacon a Unicredit, amelynek részvényárfolyama 9 százalékot esett és túl van már egy automatikus felfüggesztésen.

A Nemzetközi Fizetések Bankjának adatai szerint a világon az európai bankok a leginkább kitettek Oroszországnak – különösen a francia, olasz és spanyol bankok, amelyek messze meghaladják az amerikai bankok kitettségét.

A Deutsche Bank és az Allianz egyaránt kijelentette, hogy készek eleget tenni a várható szankcióknak. Az európai bankok számára megkönnyebbülést jelentene, ha biztossá válna, hogy az Európai Unió egyelőre nem valószínű, hogy lépéseket tesz Oroszországnak a SWIFT globális bankközi fizetési rendszerből való kizárására – közölte több uniós forrás is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.